ВАС: Пробите от 'Капитан Андреево' ще се изследват в София

OFFNews 12 октомври 2022 в 16:20 1578 0

Снимка Архив

ВАС окончателно върна контрола на "Капитан Андреево" на държавата.

Върховният административен съд сложи край на драмата с граничния контрол на "Капитан Андреево" при вноса на пресни храни от Турция.

ВАС уважи жалба на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и обяви за нищожно определение на Административен съд София – град. С него съдът не позволи да влезе в сила заповедта, с която БАБХ трябваше самостоятелно да прави лабораторни проби. Така бе дадена възможност това да се осъществява от станалата скандално известна частна "Евролаб" 2011. 

В заповед на агенцията по храните се казваше, че лабораторните изследвания и разтоварването на граничния пункт е част от официалния държавен контрол. С нея трябваше да се забрани дейността на частниците на граничния пункт, но съдът постанови друго.

Със заповед на 4 август тогавашният шеф на БАБХ Христо Даскалов нареди всички физически проверки на животни и стоки да се осъществяват от държавния фитосанитарен и ветеринарно-медицински контрол. А лабораторният контрол може да се извършва само в съоръжения за разтоварване, осигурени от агенцията по храните.

Със същата заповед е наредено разтоварването и взимането на проби да се извършва от служители на граничния пункт "Капитан Андреево". Заповедта трябваше да влезе в сила веднага, за да се гарантира държавният и обществен интерес.

"Евролаб" 2011 обжалва.

През юли АССГ и ВАС скоростно се произнесоха с общо шест акта по жалби на дружеството „Евролаб 2011“ ЕООД. В едно от определенията на съда се забелязват сериозни нарушения, веднага реагираха от Антикорупционния фонд и сезираха Инспектората на ВСС. Според фонда особено притеснително е определението на ВАС от 19 юли, с което съдът незабавно и безусловно нарежда на Българска агенция по безопасност на храните да прекрати блокирането на достъпа на служители на „Евролаб 2011“ за извършването от тях на товаро-разтоварна дейност на границата и изпълнението на функцията на „оператор“ по смисъла на Регламент (ЕС) 2017/625 на Европейския парламент.

Междувременно служебното правителство уволни Христо Даскалов и върнаха неговият предшественик Христо Вълчанов начело на БАБХ. "Връщането на старите корупционни схеми започна още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да направят редовно правителство", коментира във фейсбук профила си Даскалов.

Освен че обявява определението на АССГ за нищожно, днес тричленен състав на ВАС връща делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд. Причината е, че е нарушена императивна разпоредба на Административнопроцесуалния кодекс - по жалби срещу общи административни актове, каквато е атакуваната заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 4 август т.г., да се произнасят от тричленен състав на съда. В случая обаче определението е постановено от едноличен състав на АССГ и то на закрито заседание на 18 август 2022 г. Постановяването на съдебен акт от незаконен състав води до нищожност на акта, са категорични от ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!