ВАС: Кметът на Ракитово ще бъде отстранен заради злоупотреби и конфликт на интереси

OFFNews 13 ноември 2021 в 18:32 2187 0

Кметът на Ракитово Костадин Холянов ще бъде отстранен от поста заради злоупотреби и конфликт на интереси, реши окончателно Върховният административен съд.

Холянов, който бе кмет за два мандата от 2015 г. - 2019 г. и 2019 г. – 2023 г., стана обект на проверка на Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров през 2020 г.

В хода на проверката КПКОНПИ установи, че бивш работник на сина на кмета, е собственик на дружество, което доставя гориво на общината, ползвайки бензиностанцията на „Хол – Лес“ ЕООД, собственост пак на същия син. Той разполага и с пълномощно да тегли неограничено средства от сметките на доставчика на горивото, по които пък плащанията постъпват с нареждания, подписани от бащата.

С решението на КПКОНПИ на Костадин Холянов бе наложена глоба от 10 000 лв., като в полза на държавата бе отнета и сумата от 37 157 лв. – материална облага, реализирана от неговия син. Независимо от производството за конфликт на интереси, спрямо кмета бяха предприети и действия от дирекция „Противодействие на корупцията“, в резултат на които комисията прие решение за оперативно взаимодействие с прокуратурата.

През април т.г. Административният съд в Пазарджик наложи отстраняването на Холянов от кметския пост, което ВАС потвърди окончателно.

След общините Стрелча и Септември това е третият отстранен кмет в област Пазарджик. Стойно Чачов бе отстранен като кмет на Стрелча, защото към датата на полагане на клетва, т. е. към началния момент на възникване на мандата, е бил едноличен собственик на капитала и управител на "Българска асоциация по белот" ЕООД. Той бе заменен от Георги Павлов, но Чачов бе назначен за заместник.

В Септември пък спечели Веска Рачева, съпруга на отстранения кмет Марин Рачев, който беше отстранен, след като ВАС постанови Общинската избирателна комисия да прекрати предсрочно мандата му заради доказан конфликт на интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови