В Септември има един кандидат за кмет - съпругата на осъдения бивш кмет

OFFNews 24 септември 2020 в 19:26 9587 2

На 27 септември в неделя ще се проведат местни избори в град Септември. Единствената кандидат е на Васка Рачева, съобщи БГНЕС. Тя е съпруга на бившия кмет Марин Рачев, който беше отстранен от поста, след като Върховният административен съд постанови Общинската избирателна комисия да прекрати предсрочно мандата му заради доказан конфликт на интереси.

Това беше втори мандат на Рачев. През 2015 г. той бе издигнат за кмет от ГЕРБ, а през 2019 г. бе подкрепен от коалиция „Обединени земеделци”, в която участваха ГЕРБ, ВМРО и НФСБ.

Изборите трябваше да се състоят през април, но бяха отложени заради пандемията от коронавирус и въведеното извънредно положение.

Общинската избирателна комисия регистрира за участие в надпреварата четири политически партии, сред които и БСП. Те обаче не издигнаха кандидати за кмет на общината. Васка Рачева ще се яви като независима на предстоящите избори.

Това беше втори мандат на Рачев. През 2015 г. той бе издигнат за кмет от ГЕРБ, а през 2019 г. бе подкрепен от коалиция „Обединени земеделци”, в която участваха ГЕРБ, ВМРО и НФСБ.

На 9 април тази година Върховният касационен съд потвърди присъдата от 2 години и 6 месеца условно с 4 години изпитателен срок срещу отстранения от кметското място през март Рачев. Той е осъден за това, че преди да стане кмет, като едноличен търговец на горива в периода от 2005 г. до 2007 г. е избегнал плащане на данъци в големи размери - 118 923 лв.

Отстраненият кмет ще трябва да изплати на НАП 115 хиляди лева плюс натрупаните лихви, като общата сума възлиза на над 300 хиляди лева. От гражданското сдружение „Да спасим община Септември“ настояха да бъде потърсена наказателна отговорност и от съпругата на Рачев - Васка Рачева тъй като въпросните данъчни документи вместо от бившия кмет са подписани от неговата жена.

Марин Рачев беше първият разследван от специализираната прокуратура кмет в страната за безстопанствено управление на общината и злоупотреба с власт. Срещу него се водят още две специализирани съдебни дела.

През 2018 г. Рачев беше задържан и му бяха повдигнати две обвинения за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки. После стана ясно, че негови роднини са получили около 13 милиона лв. от неизгодните сделки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови