ВАП ще проверява сделката за Пловдивския панаир

OFFNews 28 април 2023 в 15:38 1645 0

панаир

Снимка Архив

Пловдивският панаир

Придобиването на дялове на Пловдивския панаир от близкото до бизнесмена Георги Гергов дружество "Пълдин туринвест" влиза в полезрението на Върховната касационна прокуратура, която се е самосезирала по медийни публикации. 

Прокурор от ВКП ще извърши лична проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), а за резултатите от нея българската общественост ще бъде своевременно информирана, съобщиха от държавното обвинение.

Това става само ден след като пловдивските общински съветници от "Демократична България" поискаха оставката на кмета Здравко Димитров, който проспа възможността да обжалва решението на Окръжния съд за приемане на акциите на община Варна в "Пълдин туринвест", собственик на Международен пловдивски панаир. Така според ДБ кметската администрация е поднесла на тепсия търговското изложение в ръцете на Гергов.

Решението на пловдивските общинари бе последващо и на местна почва. Преди тях коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" обяви, че ще сезира прокуратурата по казуса. Според Никола Минчев от ПП най-малко става дума за безстопанственост.

През април община Пловдив загуби делото срещу схемата за овладяване на панаира. Според магистратите напълно законно е увеличението на капитала на общинско-частното дружество "Пълдин туринвест" с акциите на община Варна, тъй като представителят на общината в общото събрание е подкрепил промяната на капитала на дружеството по волята на местния общински съвет.

Така Гергов ще придобие контрол на над 79% от акциите в Пловдивския панаир.

Това съдебно решение можеше да се обжалва, но администрацията пропусна тази възможно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови