1:0 за Георги Гергов срещу община Пловдив за овладяването на панаира

OFFNews 05 април 2023 в 17:27 3752 1

Гергов

Снимка Архив

Георги Гергов

Община Пловдив е загубила делото срещу схемата за овладяване на Пловдивския панаир от страна на бизнесмена Георги Гергов - бивш лидер на БСП в Града под тепетата и почетен консул на Русия в България. 

Новината съобщи на фейсбук страницата си общинският съветник на "Демократична България" Веселина Александрова.

Решението на Окръжният съд Пловдив не е окончателно и може да се обжалва. Според магистратите напълно законно е увеличението на капитала на общинско-частното дружество "Пълдин туринвест" с акциите на община Варна. Защото - представителят на общината в общото събрание е подкрепил промяната на капитала на дружеството по волята на местния общински съвет.

Така Гергов може да придобие контрол на над 79% от акциите в Пловдивския панаир.

На 1 февруари Пловдивският апелативен съд потвърди определението на първата инстанция, което спря вписването на община Варна като акционер в доминираното от Гергов дружество "Пълдин Туринвест" АД. Вдигането на капитала бе оспорено от кмета на града Здравко Димитров. 

В окръжния съд обаче текат две дела по казуса. Община Пловдив, в качеството си на акционер, е предявила иск срещу "Пълдин Туринвест" АД за отмяна на всички решения на извънредното общо събрание на акционерите на дружеството от 9 януари. В друго дело градската управа иска спиране на регистърното производство, мотивирано от предмета на предявения иск по другото дело.

Апелативните съдии приеха, че жалбата на "Пълдин Туринвест" АД е неоснователна и това определение е окончателно.

Сега Окръжният съд-Пловдив отхвърля иска на община Пловдив да се елиминира решението на местните общинари от края на 2022 г. за подкрепа на увеличението на капитала на "Пълдин туринвест". В същото време общинарите решиха да блокират промяната на капитала, като общината обжалва пред съда решението на общото събрание на дружеството. 

Съдът постановява още, че общината не може да блокира промяната на капитала на "Пълдин туринвест", защото законовата промяна, която прави възможно това, е влязла в сила, след като фирмата е била създадена. А и не е изпълнено условието местната власт като съакционер да участва с непарична вноска за увеличаване на капитала.

Освен това волята за блокиране на капитала не е гласувана от представителя на общината (Николай Радев) на общото събрание.

Ето какво написа Веселина Александрова във фейсбук:

Окръжен съд Пловдив постанови, че в онова "шизофренно" решение на Общински съвет Пловдив за Панаира от декември 1-ва и 3-та точка (с които не даваме съгласие за апорта) са НЕИСТИНСКИ. Упълномощаването обаче на общинския представител да гласува "За" апорта е истинско.
Съдът приема, че тъй като на сесията не било изчетено, че има три точки, то истинско оставало само предложението на Николай Радев - представителят да гласува "За".

На това основание губим делото на тази инстанция.

Това решение, ако се потвърди и на следващи инстанции, ще е прецедент, според който неистински ще излязат всички решения на Общински съвет Пловдив, защото никога не се четат предложенията, те са си част от публичните материали към всяка точка от дневния ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови