Валентин Златев: Няма за какво да ме арестуват

Бизнесменът призна, че познава братя Бобокови и Красимир Живков

OFFNews 22 юни 2020 в 14:03 3382 0

Бившият шеф на "Лукоил" Валентин Златев спести информацията по кое разследване е разпитван. Днес бизнесменът престоя един час в Специализираната прокуратура и на влизане обяви, че няма от какво да се притеснява, тъй като бизнесът му е законен. И допълни, че няма за какво да го арестуват.

Разпитът е воден от прокурор Генка Бързашка, която наблюдава разследването за опасния боклук, по който пък обвиняеми са предприемачите Пламен и Атанас Бобокови и бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков.

Самият Златев обяви, че няма да разкаже какво е станало в залата за разпити, защото бил помолен за това. Каза само, че познава братя Бобокови и Красимир Живков.

Златев не очаква след разпита като свидетел да стане и обвиняем и каза, че „Лукойл“ е бил изряден данъкоплатец, както и той самият като физическо лице и повтори, че не е олигарх, и че ще съди всеки, който го нарича така. Думата олигарх бе изречена от лидера на НФСБ Валери Симеонов, който каза, че след Васил Божков иде и ред на "олигарха Валентин Златев". 

На 8 юни Валери Симеонов каза, че "Валентин Златев извършва необезпокоявано своята дейност, която представлява нищо друго, освен монопол на пазара на горивата. Създал си е присъдружната съответно асоциация на разпространители на горива. Превърнал се е едва ли не в единствения партньор на управляващите. Със закона от преди две години и половина се опитаха да разчистят изцяло пазара от дребните търговци, от дребните бензиностанции в малките населени места", каза Симеонов пред БНТ.

Златев излезе с отворено писмо до медиите, провокирано от твърдения на депутати от управляващата ГЕРБ, че е участвал в обща среща с лидера на БСП Корнелия Нинова и обвиняемия хазартен бос Васил Божков. Златев отрече и обяви, че всички граници са преминати със злоупотребата с името му.

„Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. „олигархия на прехода“, заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България“, каза тогава Златев, като уточни, че компаниите му са си внасяли данъците и са осигурявали работни места, спазвайки закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови