В петък правят възстановка на атентата в Бургас

OFFNews 21 април 2013 в 15:50 1702 0

Взривеният автобус на летище
Взривеният автобус на летище "Сарафово". Снимка: БГНЕС

В петък на полигон край Ихтиман ще бъде извършен следствен експеримент, който ще повтори атентата в Бургас. За целта ще бъдат взривени два автобуса, а експериментът трябва да изясни детайлите за атентата, при който загинаха петима израелски туристи, българинът шофьор и атентаторът.

Двата автобуса, които ще се използват са закупени със средства от Европол. "Те ще бъдат разположени както бяха разположени на летище Сарафово", поясни за БНТ следователят Георги Илиев.

На полигона ще бъде пресъздадена обстановката от деня на атентата, като за целта ще се използват свидетелски показания и записите от охранителни камери. Човешките макети, които ще се използват по време на възстановката са толкова, колкото са били и пътниците в автобусите по време на атентата. Манекените са произведени в завод "Арсенал" в Казанлък от желиран материал на силиконово-колагенена основа, като съответстват на мускулната и костна плътност на човешкото тяло.

"Макетите са направени от такава материя - близка до човешкото тяло, че уврежданията би следвало да бъдат такива, каквито са получени по време на трагедията. Такива следствени експерименти са правени и на други места по света - и там са използвани именно подобни макети", обясни следователят Георги Илиев.

Взривното устройство също ще бъде максимално близко копие на бомбата избухнала в Бургас на 18 юли 2012 г. МВР има задачата да го подготви заедно с експертите на Европол, анализирали истинската адска машина от Сарафово.

"Взривът ще бъде извършен със същото количество приблизително и със същата сила. И приблизително на същото място, където е бил по време на избухването", уточни още следователят от НСлС.

Така се цели де стане ясно къде точно е бил взривът и дали е задействан, когато раницата на атентатора е поставяна в багажното отделение на автобуса или по-рано. Друга цел е да се потвърди или отхвърли друго предположение на разследващите - че автобусът е трябвало да бъде взривен в движение по пътя към Слънчев бряг, за да има повече жертви и щети.

"Този следствен експеримент на нас ще ни даде резултат, а и не само резултат. Той ще бъде използван с учебна цел за разследващите органи в по-нататъшната тяхна дейност" - твърди следователят от НСлС Георги Илиев.

Следственият експеримент ще се проведе сега, защото и условията са максимално близки до тези - от времето на атентата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови