Украйна не е искала екстрадирането на един от биячите на Околовръстното

OFFNews Последна промяна на 01 март 2016 в 11:10 2842 4

Няма искане за екстрадиция на един от биячите от Околовръстното шосе. Пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че до вчера вечерта подобно искане от украинските власти не е постъпвало. 

Георги Близнаков е издирван за участие в проруски батальон и мъчения на украински граждани. Той е участвал в спецотряда "Тайфун" на сепаратистката Донецка народна република.

"Ако такова искане постъпи, то трябва да е в отдел “международен” във ВКП. Аз научих за него от новините. Гледах го, след което колегите ме информираха веднага, че такова искане няма. Няма и неофициално запитване от украинската страна", уточни главният прокурор.

Той коментира и искането на Държавата Палестина за участие в разследването на смъртта на Омар Зайед, чието тяло беше открито в двора на посолството в София. У нас вече има палестинска група, която обаче не се състои от прокурори и следователи. Цацаров уточни, че съвместно разследване на случая няма да има. 

"Чрез МВнР, ако официални представители на пристигналата група на Палестина, желаят информация, то тя ще им бъде предоставена. Вчера палестинските представители са имали съвместна среща със зам.-министъра на външните работи, ако са имали такова искане, то е поставено на него и ще бъде предадено и съответно ще осигурим такава среща", заяви Цацаров.

Към момента са разпитани свидетели, а съдебно-медицинската експертиза за смъртта на Зайед не е готова. Имало е искане по време на аутопсията да присъства посланикът на страната Ахмед ал Мадбух, но то не е отговаряло на българските закони и му е отказано.

Главният прокурор уточни обаче, че ако палестинската страна и роднините поискат материали по делото, могат да ги получат. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.03 2016 в 18:56

Кой друг, ако не вмирисаната цацка ще опъне чадър над отявлен престъпник? Ще го вкара в затвора за някоя друга седмица колкото да хвърли прах в очите на народа и после тихомълком ще го освободят. Ако пък се разчуе, ще измислят някаква причина - влошено здравословно състояние или добро поведение.

01.03 2016 в 11:51

тоя трябва да си отиде за да оживее България!

01.03 2016 в 11:49

не му вярвам! така и Швейцария беше изпратила данни за бисеров и нашите се правеха на луди!!!!!!!
камо ли уркаина...............

01.03 2016 в 11:40

Терористът от Донецк гордо е давал интервюта за български медии (пазарджишкия вестник "Знаме"), където се е перчел с военните си престъпления в Украйна. Интересното е, че в статията са го нарекли "разузнавач", а очите на снимката са некадърно прикрити и името му леко изменено. Статията: http://big5.bg/skandal/razuznavach-vojnata-ide!-blgariya-shhe-plamne-ot-pazardzhik!.html

Ето и видео-интервюто му за телевизия "Атака" (интервюто е по скайп, а терористът, естествено, е с маска на лицето): https://www.youtube.com/watch?v=CaeBXFLY5iM&feature=youtu.be

Този биологичен отпадък трябва да бъде съден за престъпления срещу човечеството!