Тримата обвинени от Басейнова дирекция-Пловдив са с мярка задържане под стража

OFFNews 04 март 2020 в 15:41 2862 1

Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на тримата обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи, длъжностни престъпления и търговия с влияние в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив.

Шефът на дирекцията Цветелина Кънева, юрисконсултът в същата дирекция Д.Б. и общинският съветник в община Марица Г.К. бяха задържани на 28 февруари при акция на спецпрокуратурата, МВР и Антикорупцинната комисия (КПКОНПИ).

Те са обвинени за това, че от май 2018 г. са издавали неправомерно разрешителни за сондажи на животновъди срещу подкуп. По указание на директора Кънева подчиненият й юрисконсулт и други служители, извършвали масирани проверки в района на дирекцията за незаконни сондажи, и по-специално - на производители на водоплаващи птици.

Инициатор на схемата бил общинският съветник.

При установени нередности юрисконсултът насочвал нарушителите към определена от общинаря хидрогеоложка фирма, която да извърши обследване, да проектира и да изготви документи по узаконяване на
сондажите. За „услугата“ по узаконяването били искани по 8000 лв., вместо взиманите от другите хидрогеоложки фирми в региона 3000 лв. Разликата била разпределяна между тримата.

Кънева разпореждала преписката да бъде забавена, ако документи за сондаж са издадени от друга фирма, и насочвала съм удобната компания. Установени са случаи, в които участниците в групата са прикривали явни
нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани.

В тази връзка планирани или започнати от служители в Басейновата дирекция проверки са били спирани от директора.

Срещу Цветелина Кънева има и друго обвинение - за безстопанственост.

Определението на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение на тримата обвиняеми не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews