Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Топ адвокат: Властта веднага да замълчи, ако не държи да загуби арбитража срещу Газпром

Мая Младенова 26 август 2022 в 09:40 13717 6

адв. Методи Байкушев

Снимка Фейсбук профил на адв. Методи Байкушев

адв. Методи Байкушев

Именитият адвокат Методи Байкушев, водил редица дела пред международни арбитражни съдилища, предупреди, че властта и представители на "Булгаргаз" трябва спешно да коригират изказванията си за договора с "Газпром", ако не искат България да загуби евентуално дело срещу руската енергийна компания.

В публикация във фейсбук той призова държавниците преди всичко да защитават България.

Имам да кажа две неща:
1. За първи път в живота си виждам, във връзка с предстоящ арбитраж, високопоставен човек на едната страна да казва, че ще го загуби. Трудно мога да опиша недоумението си. Това говорене е твърде опасно за българския интерес от юридическа гледна точка.
2. Енергийният министър и другите служебни, които се изказаха по темата, трябва веднага да замълчат и никога повече да не си отварят устите на тема договора и арбитража с Газпром, без всяка думичка преди това да е одобрена от адвокатите, които работят по казуса. Това особено важи за представителите на Булгаргаз.
Освен, разбира се, ако не държим да загубим над милиард евро заради тях.
Този статус ще остане тук. Искрено се надявам да не се налага да го напомням.
И за финал - Имаме нужда от държавници, които защитават България. Преди всичко, написа юристът.

Адв. Байкушев е водил десетки международни дела, включително и три дела пред Арбитражния съд на Международната търговска камара в Париж. Специализирани адвокатски издания като Legal500, Chambers и IFLR1000 го поставят сред водещите адвокати в България по разрешаване на спорове, а Legal500 за втори път го включват в техния CEE Arbitration PowerList, в който са включени признати адвокати от Централна и Източна Европа. 

Вчера енергийният министър от служебния кабинет на Румен Радев - Росен Христов, заяви, че ако България не използва газа по договора в "Газпром", трябва поне да го плати или ще отиде на арбитражен съд.

"Ситуацията е ясна: имаме договор с „Газпром експорт“ за доставка на 3 млрд. куб. м природен газ и задължение да използваме поне 80% от това количество. Ако не го направим, сме длъжни да го платим, независимо дали сме го използвали или не. До момента по този договор ние сме употребили 1 млрд. куб. м., а трябва да са 2.4 млрд. Така че, ако не се възползваме от останалото количество, вероятно ще отидем на арбитраж с потенциална възможност да загубим многоцифрена сума", заяви министърът пред журналисти.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов на свой ред прогнозира, отново вчера, че България може да загуби евентуално арбитражно дело срещу "Газпром" и ще се наложи да плати 1 млрд. долара. Това очакване изрази служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

За да не се стигне до международно дело, досега "Булгаргаз" подаваше всеки ден заявки към "Газпром" за количества газ, които бе пристигаха, а всеки месец превежда плащанията по договора във валутата, посочена в него. Руската компания обаче не приема плащанията, тъй като изисква те да бъдат направени в рубли според новия указ на президента Владимир Путин. Такива плащания минават през централната банка на Русия, която е под европейски санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

6

офф бее

26.08 2022 в 12:49

Бе не знам, Краско. Той все пак е адвокат, а ти...програмист ли беше, икономист ли..или на боко си адвокат?

2099

3

Mateevk

26.08 2022 в 10:53

Тия за три седмици ни вкараха в кошарата на Путин! По най-долния и просташки начин!

15914

2

поп Дръвчо

26.08 2022 в 10:14

При залог от 1 милиард какъв е точно проблемът да се смени правителство в България? За това трябват само няколко милиона.

-60

1

офф бее

26.08 2022 в 10:05

Боко що не нареди на каскета да открие производство за ОПГ за действия насочени срещу държавата срещу всичките тия? Нали е родолюбец?
Мамкавимръсна!
 
X

Подкастът на OFFNews