Стоилов: Няма недосегаеми! Гешев: Целта е да се овладее съдебната власт

Рени Петрова 22 юли 2021 в 10:54 4160 1

Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъжда отстраняването на главния прокурор.

Вносителят на предложението - служебният правосъден министър Янаки Стоилов, подчерта в началото на заседанието, че предложението му се основава на данни и факти от доклада на вътрешния министър Бойко Рашков. В информацията се съдържат факти за извършени от Гешев нарушения, подчерта Стоилов. 

Той попита възможно ли е, когато държавен орган упражнява правомощията си, това да е намеса? "Някои бъркат независимост с недосегаемост, а недосегаеми няма. Налага се аз да го направя, тъй като никой преди мен не го направи. Мотивите са три - тежки нарушения, системно неизпълнение и накърняване на съдебната власт", категоричен е той. 

По думите на Стоилов изявленията на главния прокурор и говорителя му Сийка Милева надхвърлят обикновено съобщаване на информация. Това е в разрез с деполитизацията на главния прокурор. 

"Гешев проявява системно бездействие по дела за висши държавни длъжности, избирателен подход по делото за КТБ, видеозаписът с кюлчетата злато и пачките евро. Макар да е със засилен обществен интерес, той не е дал информация по случаите. Липсва информация за образувани дела. Това показва липса на еднакви критерии. ПРБ трябва да разследва всеки сигнал за корупция", добави той. 

Когато взе думата, главният прокурор Иван Гешев благодари за прочетената реч. "Извинявам Ви се и съжалявам, че сте принуден да подпишете това", обърна се още той към Стоилов. 

"Този лист, а не доклад, е не за отстраняване, а за делегитимиране на ВСС и овладяване на съдебната власт. Благодаря на колегите си, защото това, което се случва, е, защото прокуратурата работи. Прокуратурата си е свършила работата", повтори той. 

От думите му стана ясно, че няма да участва в гласуването. Гешев поиска да разбере точно с кои действия е нарушил Конституцията, като подчерта, че в доклада има повече конкретика, отколкото в предложението на Стоилов, но тя "естествено е невярна, а предложението на Стоилов е едно "юридическо нищо". 

"Тези въпроси са изяснявани от мен и са коментирани многократно. Прочетох, че Рашков дълго се е готвил, но това, което виждам, е компилация от тези внасяни становища във ВСС. Рашков чрез Стоилов е посочил своите първоизточници - БХК, Съюз на съдиите на БГ, фондации и други", каза още Иван Гешев. 

Според обвинител №1 Стоилов твърди различни неща, които се самоизключват. "Това говори за безпринципност", допълни той. Относно доклада за върховенството на закона от ЕК Гешев каза, че бележки има за всички държави и че не може да носи отговорност за друга власт. 

Главният прокурор е категоричен, че предложението на правосъдния министър е обида от вътрешния министър към съдебната власт и че заради йерархична зависимост, им пречи да упражняват правомощията си по вътрешно убеждение. Гешев няколко пъти повтори, че това е политически акт и добави, че служебен министър поставя условия какви трябва да бъдат решенията на ВСС. Гешев заподозря и намеса на Божков, който, по думите му, искал промяна на Закона за съдебната власт. 

Това е изпитание за мен и тест за ВСС, важно е да има произнасяне по същество. Данните и фактите са ясни, каза служебният министър на правосъдието минути преди старта на заседанието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!