Спецсъдът оправда обвинения в тероризъм младеж

Мохамед Абдулкадер бе задържан при акция на ГДБОП и ДАНС през 2020 г.

OFFNews 26 януари 2022 в 09:19 1849 0

Специализираният наказателен съд е оправдал българина Мохамед Абдулкадер, който бе задържан при операция на ГДБОП и ДАНС и обвинен в тероризъм през 2020 г. Прокуратурата обаче ще обжалва на втора инстанция, съобщи "Сега".

В обвинителния акт срещу Абдулкадер се казваше, че "за времето от 28 август 2017 г. до 26 септември 2019 г., като български гражданин, при условията на продължавано престъпление пет пъти напускал страната през ГКПП „Малко Търново“ към Сирия през
Турция, за да върши убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да създаде смут и страх в населението на чужда държава".

21-годишният тогава Мохамед бе задържан на 1 юли 2020 г. и оттогава е в ареста. Той е с двойно гражданство - българско и сирийско. Бил е юношески шампион по борба и е учил в спортното училище в Бургас.

При претърсвания на обитавани от него адреси бяха иззети голям брой веществени доказателства, сред които и девет телефона. Установени бяха и снимки и видеоматериали, на които младежът е заснет в бойна обстановка с униформа и различни видове оръжия в ръце.

Според държавното обвинение младежът е бил вербуван от баща си, който е ръководил бойна група в ислямистката групировка "Фикрат ал - Султан Мурад", а от средата на 2019 г. станал командир в "Джабхат ал – Шамия" (или Фронт Шам) – групировка за бойни операции, свързани с отвличания и трафик на хора.

При всяко пътуване до Сирия обвиняемият минавал през турския град Газиантеп, който се намира на 50 км от турско-сирийската граница. Там живеел баща му, който работел на граничния пункт със Сирия като отговорник за пропускателния режим. Често пребивавал за определени периоди и в Сирия.

Абдулкадер е участвал най-често в бойни действия на групировката "Джабхат ал – Шамия", действаща в областта Алепу. Групировката изповядва салафитската идеология и има за цел създаването чрез насилие на халифат, основан на шериата - насилствено премахване на конституционните, политически, икономически и социални основи на държавата.

Снимките и видеоклиповете, направени от Мохамед на всяко свое участие в бойни действия, качвал и в социалните мрежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови