21-годишният Мохамед от Бургас отива на съд за тероризъм

OFFNews 22 февруари 2021 в 11:55 2571 0

Обвиненият в тероризъм 21-годишен Мохамед Абдулкадер е предаден на съд от Специализирана прокуратура 8 месеца, след като беше задържан при спецакция на ГДБОП и ДАНС, съобщиха от държавното обвинение. 

Мохамед беше задържан на 1 юли 2020 г. и оттогава е в ареста. Той е с двойно гражданство - българско и сирийско. Срещу него е повдигнато обвинение за тероризъм в Сирия. Мохамед е юношески шампион по борба, учил в спортното училище в Бургас. 

Обвиняемият е предаден на съд за това, че от 28 август 2017 г. до 26 септември 2019 г., пет пъти е напуснал България през ГКПП "Малко Търново" към Сирия през Турция "да върши убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да създаде смут и страх в населението на чужда държава", пишат от прокуратурата. 

При претърсвания на обитавани от него адреси бяха иззети голям брой веществени доказателства, сред които и девет телефона. Установени бяха и снимки и видеоматериали, на които 21-годишният Мохамед е заснет в бойна обстановка с униформа и различни видове оръжия в ръце.

Според държавното обвинение младежът е бил вербуван от баща си, който е ръководил бойна група в ислямистката групировка "Фикрат ал - Султан Мурад", а от средата на 2019 г. станал командир в "Джабхат ал – Шамия" (или Фронт Шам) – групировка за бойни операции, свързани с отвличания и трафик на хора.

При всяко пътуване до Сирия обвиняемият минавал през турския град Газиантеп, който се намира на 50 км от турско-сирийската граница. Там живеел баща му, който работел на граничния пункт със Сирия като отговорник за пропускателния режим. Често пребивавал за определени периоди и в Сирия.

М.А. е участвал най-често в бойни действия на групировката "Джабхат ал – Шамия", действаща в областта Алепу. Групировката изповядва салафитската идеология и има за цел създаването чрез насилие на халифат, основан на шериата - насилствено премахване на конституционните, политически, икономически и социални основи на държавата.

Снимките и видеоклиповете, направени от Мохамед на всяко свое участие в бойни действия, качвал и в социалните мрежи.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови