Шофьори и граждани са подавали сигнали за безобразията на Калотина (видео)

OFFNews 07 февруари 2020 в 15:12 10517 0

Шофьори и граждани са подавали множество сигнали в МВР за искане на такса „почерпка” на граничен пункт „Калотина”. Задържаните вчера митничари са искали средно от 800 до 1000 евро на смяна.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева за акцията на ГКПП "Калотина". При нея бяха задържани над 30 митнически служители и гранични полицаи, както и началникът на пункта.

„Всеки митнически инспектор заделял по 50 евро от исканите пари и ги предавал лично на ръка на началника на митническия пункт. Останалата сума се разпределяла между митническите инспектори и полицаи”, каза Милева.

Производството е образувано през май 2019 г. Групата е действала от началото на 2019 г. и имала строго изградена пирамидална структура, начело на която бил шефът на "Калотина" Райчо Соколов, допълни Милева.

„Участниците са искали различни суми от водачи на превозни средства, предимно от турски граждани. Искали са пари и от български граждани, които транспортирали хранителни стоки и влизали в България”, обясни Милева. Срещу това митничарите и граничарите са си затваряли очите и не са упражнявали контрол. А ако банкнотата била прекалено голяма, връщали ресто.

Длъжностните лица събирали средно по 800-1000 евро на смяна при вход „камиони“, а на „изход“ сумата достигала 1300 евро. На „вход“ и „изход“ на леките автомобили се изкарвало по-малко - между 200 и 300 евро. В края на работното време всеки митнически инспектор заделял по 50 евро от получените пари, които предавал на ръка на началника на смяната. Сумата била фиксирана, независимо колко е събрано, а останалото се поделяло между служителите.

Сийка Милева добави, че при извършените претърсвания и изземвания от обитавани от членове на групата жилища са иззети големи парични суми в различни валути (лева, евро, турски лири), наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби. В хода на наказателното производство ще бъде проверено имущественото състояние на всеки един от задържаните и дали то отговаря на доходите им, категоричен е говорителят на главния прокурор.

На този етап прокуратурата е повдигнала 20 обвинения, а сред привлечените към наказателна отговорност е началникът на пункта, сочен за ръководител на групата. Обвинените митничари са 15, а граничните полицаи – 4. Един от задържаните пътувал всеки ден по 700 км, за да участва в схемата.

Говорителят на главния прокурор уточни, че при обиските в домовете на задържаните е иззета голяма сума пари в различни валути – лева, евро и турски лири, а при някои от тях са открити и наркотични вещества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови