Шефовете на съдилища сами ще решават за съдебна ваканция

OFFNews 10 ноември 2020 в 13:22 2260 0

Административните ръководители на съдилищата сами ще могат да обявяват съдебна ваканция заради влошена епидемична обстановка и голям брой заразени магистрати. Това решение прие Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на днешното си заседание. Така съдиите прехвърлиха отговорността и заобиколиха собственото си решение за съдебна ваканция до края на годината, гласувано с пълно единодушие на 3 ноември, което предизвика недоволство.

“Πpи нeoбxoдимocт и въз ocнoвa нa oбeĸтивни дaнни зa paзпpocтpaнeниeтo нa зapaтa c COVID-19, coчeщи yвeличaвaнe нa бpoя нa зapaзeнитe в cъoтвeтния cъдeбeн paйoн и/или в opгaнa нa cъдeбнaтa влacт, aдминиcтpaтивният pъĸoвoдитeл мoжe дa взeмe peшeниe зa oтcpoчвaнe нa нacpoчeнитe пpoизвoдcтвa, дa нe ce пpoвeждaт oтĸpити cъдeбни зaceдaния и дa ce глeдaт caмo нeoтлoжнитe дeлa пo чл. 329, aл. 3 зa oпpeдeлeн oт нeгo paзyмeн cpoĸ“, гласува ВСС.

Според разпоредбата от Закона за съдебна власт по време на съдебна ваканция се разглеждат следните дела: наказателните, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; делата за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение; искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител; дела по несъстоятелност; за осиновяване на дете; по Закона за защита от домашното насилие; дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец; други дела по преценка на административния ръководител на съда или прокуратурата, или на министъра на правосъдието.

Bъвeждaнeтo нa “cъдeбнa вaĸaнция” дo ĸpaя нa гoдинaтa бe и cpeд намеренията зa зaĸoнoви пpoмeни. ГЕРБ обаче се отказа от идеята си и вместо това предложи с промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение - при усложняване на епидемичната обстановка административните ръководители да имат право да отлагат дела с до един месец. В сегашния вариант на ВСС срокът е "разумен".

Срещу идеята за ваканция се обявиха от адвокатурата с аргумента, че интересите на гражданите не могат да бъдат защитени. Висшият адвокатски съвет излезе с предложение за пет мерки, които да се изпълняват по време на коронакризата. 

Според гласуваните от парламента, но не обявени още в Държавен вестник, текстове, "административните ръководители на органите на съдебната власт може еднократно за определен период от време, но не по-дълъг от 14 дни, да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания и насрочените за този период съдебни заседания да бъдат отсрочени".

Когато промените в закона за извънредното положение бъдат обнародвани, правилата на Съдийската колегия ще претърпят корекция, като се посочи изрично 14-дневният срок, се разбра още на днешното заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови