Сарафов е подмяна: протест на ''Правосъдие за всеки'' тази вечер

OFFNews 23 юни 2023 в 07:39 967 0

Протест на Правосъдие за всеки

Снимка Архив

Протест на Правосъдие за всеки

Протест под надслов "Сарафов е подмяна, а не промяна!" организират тази вечер пред Съдебната палата от инициатива "Правосъдие за всеки". Началният му час е 18:30.

С него те се обявяват против избора на изпълняващия длъжността главен прокурор, както и против "всякакви опити да бъде осуетена замислената реформа в съдебната власт".

Очаква се демонстрацията да продължи с шествие до Народното събрание.

От инициативата канят съмишленици със следното послание:

"Гешев вече не е главен прокурор, за това се борихме три години и половина! Съдебната реформа започна с приетите промени в НПК и въвеждането на съдебния контрол върху отказите на прокуратурата за образуване на досъдебни производства и механизма за разследване на главния прокурор. И дотук с добрите новини, за съжаление!

Очевидно е имало предварителен сценарий за замяната на каскет с фуражка и това се доказа от скоростното назначение на заместника на двамата последни главни прокурори и директор на националното следствие за изпълняващ функциите на главен прокурор от Прокурорската колегия на ВСС. Борислав Боби Сарафов е човек от тъмното минало, носещ тежката сянка на тайните, зависимостите и лошите практики в прокуратурата и следствието в последните десет години, известен със своята безцеремонност и конформизъм. Срещу него има два сигнала във ВКС и е много вероятно да се образува дело по новия механизъм за разследване на главния прокурор. Самият той директно и публично излъга, че не иска и няма да бъде главен прокурор или да изпълнява тази длъжност по никакъв начин, което е достатъчно красноречиво! Ясно е, че кукловодите на Съдебната власт от над петнадесет години са се разбрали за него "на едни бели покривки" и в "две други сгради" и са задействали своя план може би още преди взрива на Ярема или след отказа на Гешев да подаде сам оставка. Неговата задача ще бъде да прикрие техните престъпления по всякакъв начин и след това да постави прокуратурата в нова зависимост, включваща и повереното му следствие. Тези кукловоди са или много нагли, или мислят всички нас за много наивни и глупави, но и този път сметката им няма да излезе. Нищо вече не е същото като през 2019 г., когато сложиха Гешев на поста, въпреки масовите протести. Този път няма да позволим да си инсталират свой главен прокурор за още седем години или дори за още половин година!

Сарафов вече започна назначенията на заместници с бивш следовател и заместник-министър на правосъдието, човек на президента, като може би това назначение е предварително договорено и е цената на бързото подписване на указа на Радев за освобождаването на Гешев.

В петък е много важно да бъдем много и да бъдем шумни пред Съдебната палата, където се намира кабинетът на Главния прокурор, да заявим ясно своята позиция и да демонстрираме своето несъгласие. А после да продължим с протестите си, докато Борислав Боби Сарафов напусне тази длъжност!

И да искаме истинска Съдебна реформа с конституционни промени, а не поредната имитация от царството на сенките и гнездото на политолигарсите! И да, длъжността Главен прокурор ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТА, СТИГА ТОЛКОВА ТЕАТЪР!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки