Съдията от Търговище, хванат с подкуп, има 7 дни да се подготви за изслушване, преди съдийската колегия да реши съдбата му

OFFNews 03 август 2023 в 10:50 2228 0

съдия

Снимка Архив

Темида

Съдията от окръжния съд в Търговище Мирослав Митев има седем дни да се подготви за изслушване пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет или да даде писмено становище, преди да бъде взето решението за временното му отстраняване от длъжност. Искането на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е Митев да не е съдия, докато трае наказателното производство срещу него, съобщи "Лекс".

Максималният срок за отстраняването на магистрата по време на досъдебното производство е година и половина. След това той може да поиска да бъде възстановен на работа.

Митев бе задържан на 27 юни и обвинен, че е поискал и получил подкуп от 5000 лв. от подсъдим, за да намали присъдата му. Парите са били белязани и прокуратурата съобщи, че има следи по ръцете на съдията.

Според разследващите Митев е потърсил Али Мустафов - подсъдим за хулиганство. На първа инстанция Мустафов бил осъден на малко над една година затвор. След жалба делото отишло в Окръжен съд-Търговище и било разпределено на състав, в който участвал и Мирослав Митев. Срещу сумата магистратът обещавал на Мустафов да му намали наказанието на 4 месеца затвор, защото престъплението било извършено по време на изпитателния срок на условна присъда за друго деяние. Делото било насрочено в ОС-Търговище на 28 юни.

Мустафов обаче решил да подаде сигнал срещу Митев в ГДБОП, а тя антикорупционната комисия, която пък се обърнала към Софийската градска прокуратура. Неин екип веднага заминал за Търговище. При претърсване на автомобила на съдията, между двете предни седалки е открита сумата от 5000 лв.

Митев е от над 20 г. в търговищкия съд и се занимава с наказателни дела. Близо 10 г. е бил в районния съд в Попово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика