Съдът върна Лили Маринкова като директор на 'Хоризонт'

OFFNews 03 юли 2018 в 16:49 4279 1

Върховният касационен съд (ВКС) възстанови журналистката Лили Маринкова като директор на програма "Хоризонт" на БНР.

Решението на съда по делото, което Маринкова заведе срещу уволнението си, е окончателно и с него националното радио е осъдено да плати на журналистката и обезщетение от 15 505 лв.

Освен директор на програма „Хоризонт“, Маринкова беше и дългогодишен водещ на "Неделя 150". Тя бе уволнена на 6 юни 2016 г., седмица, след като Александър Велев стана генерален директор на БНР.

"Маринкова е в пенсионна възраст" - пишеше в прессъобщението, изпратено от отдел "Връзки с обществеността" на БНР тогава.

Естествено г-н Александър Велев е в правото си да си състави нов екип. Но той ме уволнява от Радиото - по чл. 328 ал. 2 от Кодекса на труда - без предизвестие, от утре нямам право да бъда в Радиото, коментира пред OFFNews.bg на 6 юни 2016 г. Лили Маринкова.

БНР не е стопански субект, който има своя пряка цел постигане на печалба

В окончателното решение на Върховния касационен съд се посочва, че основният стремеж на БНР като обществена медия е изпълнение на възложените му публични (обществени) задачи, което значи, че предоставяният спектър от съдържание и услуги се определя не основно с оглед пазара и с преимуществена цел печалба. 

БНР не може да се определи като предприятие, за което е приложима хипотезата на чл. 328, ал. 2 КТ. (Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие -  при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата). Нормата не може да се тълкува разширително, като нито нормативният акт, нито практиката признават „предприятие в широк смисъл", даващо право на работодателя за уволнение на разглежданото основание, пише в решението на съда.

"В представения по делото договор е записано, че СЕМ възлага, а Александър Велев „приема да управлява и представлява БНР в съответствие с разпоредбите на ЗБР и действащото българско законодателство и концепцията, която представлява бизнес задача за управление, одобрена от Съвета за електронни медии с изрично решение". Текстът е абсолютно декларативен, а квалификацията на концепцията в договора като „бизнес задача" не я определя като такава. Концепцията за развитието на БНР, изготвена от Александър Велев и обсъдена от СЕМ, е представена по делото - изложена е на 10 страници, като само анализът на актуалната ситуация в БНР съдържа намерение за кадрова реформа, чиято цел е „намаляване на числеността на персонала, оптимизиране на труда и съществено увеличаване на доходите на работещите", което би могло да има някакво отношение към управлението на стопанската дейност на радиото. Този текст е също декларативен по съдържание, без конкретни икономически показатели и анализ, така че няма никакво основание да се приеме за „бизнес задача" - пише още в окончателното решение на Върховния касационен съд.

Връща ли се Лили Маринкова в БНР?

След уволнението на Лили Маринкова през 2016 г. журналисти и университетски преподаватели изпратиха до Велев протестна декларация за незабавното й възстановяване като водещ на „Неделя 150“.

На въпрос на OFFNews.bg дали ще се върне в програма "Хоризонт" днес известната журналистка отговори:

"Вероятно да, но нали пак си в ръцете на същия човек, който те е уволнил - това е парадоксалното, това е парадоксът на решението. Но аз дълбоко вярвам в съда."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!