Съдът в Страсбург отново осъди България - този път не е опазила живота на жертва на домашно насилие

OFFNews 22 март 2022 в 17:36 2229 0

България е осъдена от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) да плати глоба от 24 000 евро, защото не е защитила убита от бившия си съпруг жена след многократните й молби за помощ в полицията, съобщиха ДПА и БТА.

ЕСПЧ постанови, че страната като цяло не се отнася небрежно към случаите на насилие срещу жени, но български служители са нарушили правото на живот на въпросната дама. Обезщетението ще бъде изплатено на ищците - нейната майката и двете й дъщери.

Делото е по случай от 2017 г., когато е била убита жена, живееща отделно от съпруга си след тяхната раздяла през 2014 г. Тя многократно се обръщала за помощ към полицията, след като бившият й партньор я заплашил, изразила опасения за живота си и посочила, че мъжът притежава пистолет. Българските власти му издали ограничителна заповед, но той я игнорирал. След поредната официална жалба на жената срещу него мъжът я застрелял.

Съдът констатира, че българските власти не са разследвали случая в достатъчна степен, не са проверили дали мъжът е притежавал оръжие и не са се отнесли сериозно към неговите заплахи. Властите са могли да конфискуват оръжието, да задържат мъжа за нарушаване на ограничителната заповед или да предоставят защита на жената.

Базираният в Страсбург съд е част от Съвета на Европа - организация на 46 държави членки, която защитава човешките права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!