Съдът в Одрин остави в ареста обвинения за убийството на българския граничар и пусна помагача му

Братята обяснили, че са стреляли по светлините от автомобила и не разбрали, че са убили човек

OFFNews 09 ноември 2022 в 20:40 3105 1

заловените

Снимка DHA

Отвеждането на задържаните.

Съдът в Одрин остави в ареста 28-годишният Енгин Ергуван, обвинен за убийството на българския граничар Петър Бъчваров. Брат му, който е обвинен за помагачество, е пуснат от ареста. Двамата обяснили пред съда, че са стреляли по светлините от фаровете на автомобила на нашите граничари и не са разбрали, че са убили човек, съобщи бТВ.  

Инцидентът стана около 20:35 часа на 7 октомври, когато неустановено тогава лице стреля по съвместен наряд на "Гранична полиция" и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент. В резултат на стрелбата загина Петър Бъчваров, който бе уцелен в главата от сачми от ловна пушка.

На другия ден зам. главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че са заловени двама души и че не са турски граждани - нещо, което бе опровергано малко след това, а турската DHA съобщи, че заловените са братя и са с богато криминално минало. Медията разказва, че след инцидента екипите на жандармерията в южната ни съседка са започнали мащабни операции в района, за да заловят заподозрените - братята Мустафа Е. и Енгин Е. Иззета е ловна пушка и 23 патрона. И разпространи снимки от ареста им.

И двамата са с досиета за кражби. Смята се, че са се занимавали с кражби на пари и ценности от нелегални мигранти. Преди трагичния инцидент двамата са прекарали четири дни в гората.

Турската медия твърди, че и в нощта на стрелбата те отново са чакали нелегални мигранти и са забелязани от българските граничари, които са включили фаровете на автомобила си, а след това са помолили братята да се отдалечат от граничната ограда.

Мустафа Е. и Енгин Е. са били на 10 м от съоръжението, когато единият открил огън по българските полицаи, а след това са избягали.

Междувременно България и Турция се договориха да създадат съвместна работна група за борбата с организираната престъпност, незаконната имиграция и митниците, която ще заседава всеки месец. Това стана ясно след срещата на зам.-министрите на вътрешните работи Емил Ганчев и Венцислав Катинов с Валията на Одрин Кюршат Кърбъйък. Искането на българската страна е разследването за стрелбата, при която полицай Петър Бъчваров беше убит, да се води съвместно от двете държави.

Главният прокурор Иван Гешев благодари в туитър на турските прокурори за бързата реакция. Той написа, че "проблемът с трафика на хора, с който е свързано убийството на българския полицай, може да бъде решен само с общи усилия".

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пък каза, че има възможност арестуваните братя да бъдат екстрадирани и съдени в България.

"Има такава възможност, но естествено тя зависи от решението на турските власти. Има образувани наказателни производства и в Турция, и в България. Вярвам, че прокуратурата ще направи такова искане по съответния ред и съответно турските власти ще се произнесат по него", коментира Демерджиев в Елхово, където бе на поклонението пред тленните останки на Петър Бъчваров.

Само с една радиостанция са разполагали и военнослужещият, и убитият граничен полицай по време на фаталния патрул по българо-турската граница, обяви служебният военен министър Димитър Стоянов пред парламентарната комисия по отбрана, цитиран от БНР. Станцията е била у загиналия полицай и заради престрелката военнослужещият не е имало как да подаде сигнал към граничното полицейско управление.

Стоянов допълни, че към момента на границата има 150 военнослужещи плюс 40 души, които са логистична поддръжка. От думите му стана ясно, че в дните след убийството на граничния полицай МВР не е искало увеличаване броя на военнослужещите. Той допълни, че няма система, която да следи дали има пробиви по оградата. Имало вибрационни датчици и камери. Дронът на военните за облитане на райони работел. Вертолетът "Кугър", който трябваше да подпомага охрана на границата, бил в Испания за ремонт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови