Съдът решава дали да освободи акушерката, пребила бебе

OFFNews 30 април 2015 в 09:10 3315 3

Акушерката Емилия Ковачева, била 4-дневното бебе Никол в

Снимка Николай Варадинов/Булфото

Акушерката Емилия Ковачева, била 4-дневното бебе Никол в "Софиямед"

Софийски апелативен съд ще разглежда днес мярката за неотклонение на акушерката Емилия Ковачева.

Тя е обвинена в опит за убийство на новородено бебе.

4-дневната Никол бе бита от 40-годишната Емилия в болница "Софиямед". На сутринта жената не помнела нищо. Видяла само, че бебето не изглежда добре и казала на лекарката, която пуснала изследвания. Съмненията за жълтеница не се потвърдили, но по късно, на 18 април, заради влошаване на състоянието на детето, то е преведено в болница "Токуда", с която "Софиямед" има договор за сътрудничество при необходимост от неонатологична реанимация. Истината излиза на бял свят, когато заради съмнения за насилие от "Софиямед" преглеждат записите на камерите и виждат какво се случва. На 22 април комисията в "Софиямед" вече е наясно с резултатите от проверката. Същия ден е подаден сигнал до Първо районно управление на полицията и Софийска районна прокуратура.

„Преживеният емоционален шок от екипа на лечебното заведение и оказването на пълно съдействие на компетентните органи, безусловно свидетелстват за коректното поведение на ръководството на „Софиямед” за разкриване на обективната истина“, се казва в съобщение на болницата.

Вчера от "Токуда" обявиха, че опасността от трайни увреждания на бебето е преодоляна.

Днешното заседание в Апелативния съд е вследствие на обжалването на решението на Софийския градски съд, който постанови най-тежката мярка "задържане под стража" и остави акушерката за постоянно в ареста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!