Съдът прекрати делото за плагиатство срещу Петър Илиев заради консулския му имунитет

OFFNews 13 декември 2023 в 15:40 1934 2

Илиев

Снимка Илиев и партньори

Петър Илиев

Софийският градски съд е прекратил делото за плагиатство срещу адвокат Петър Илиев - неуспял кандидат за вътрешен и правосъден министър и премиер от ИТН. Причината е , че Илиев е почетен консул на Барбадос и има имунитет. А по закон лицата с имунитет се разследват от Софийската градска прокуратура и се съдят от СГС.

Така казусът отново е в СГП, която ще трябва да прецени дали е от нейната компетентност и дали да внесе обвинителен акт срещу Илиев, съобщи "Сега". 

Съдът се позовава и на отговори, поискани от Дирекция "Държавен протокол" на Министерството на външните работи. МВнР потвърждава, че с решение от март 2017 г. на Министерския съвет Петър Илиев е назначен за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Барбадос в Република България и има безсрочен консулски патент и екзекватура.

Имунитетът на почетните консули е ограничен - само за действия, извършени по повод службата им. Плагиатството, за което прокуратурата твърди, че се е случило от май 2015 г. до 30 август 2021 г., не е по повод консулските ангажименти на Илиев. Нямало е пречка и той да бъде обвинен от прокуратурата, обяснява съдът. Но все пак приема, че делото срещу него трябва да се гледа от градския съд заради защитата му.

Прокуратурата започна разследването срещу Петър Илиев по сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ. Бившият главен асистент в катедрата по конституционноправни науки на Юридически факултет на Софийския университет бе обвинен в плагиатство, което бе установено на 27 септември от Етичната комисия на СУ, а Илиев бе принуден да се прости с преподавателското си място в Алма матер.  

Делото е по член 172а от Наказателния кодекс, който гласи, че "който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

13.12 2023 в 17:33

Все тая. Дори и да се размине без присъда, резилът си е резил...

723

1

user4eto

13.12 2023 в 16:06

Съдът и прокуратурата са много дашни тия дни.
Прекратяват дела, оневиняват наред...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика