Съдът отказа да разгледа жалба на жена с блокирани в КТБ пари

Юлиан Христов 30 септември 2014 в 14:09 3316 7

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на Анелия Димитрова, с която тя оспорва решението на БНБ да постави КТБ под специален надзор.

Със свое решение от 20 юни 2014 година Управителният съвет на БНБ излезе с решение, с което постави КТБ под специален надзор за срок от три месеца. В банката бяха назначени квестори, а дейността на КТБ беше ограничена. Срокът беше удължаван два пъти, като се очаква банката да отвори врати за клиенти през декември. 

Като клиент на КТБ Димитрова е оспорила решението на БНБ. Тя има сключен договор с КТБ за платежни услуги за потребители, който е безсрочен. Според нея решението на БНБ да затвори банката е немотивирано, противоречи на европейска директива 98/26/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 19 май 1998 г. и не съответства на целта на закона.

Според съда обаче решението на БНБ да постави под специален надзор КТБ е по-скоро в интерес, отколкото в ущърб на тъжителката. „Специалният надзор... е оздравителна мярка, насочена към съхраняване жизнеспособността на банката. В този смисъл (решението)... на УС на БНБ в неговата цялост (...) се явяват благоприятни за вложителите и останалите кредитори на банката, като осигуряват защитата на правната сфера на тези лица и гарантират обществения интерес от стабилизиране на банката и възстановяване на нормалната й дейност“, се казва в решението на съда.

Съдиите смятат още, че жалителката няма правен интерес, тъй като тя не е "адресат на административния акт" на БНБ. Според съдиите, това че тя има договор с КТБ "не може да обоснове наличието на пряк, личен и правен интерес от обжалваното решение" на Централната банка. Според съдиите отношенията на Димитрова с банката са предмет на гражданското право.

Магистратите са категорични, че с блокирането на разплащателната сметка на потърпевшата, БНБ не е отнела нейни права, нито ѝ е възложила определени задължения. "Следователно, жалбата на Анелия Любомирова Димитрова се явява процесуално недопустима, като насочена срещу индивидуален административен акт в съответната му част, на който същата не е адресат и няма пряк и личен интерес от оспорването му, което обуславя и прекратяване на производството по делото", заключават съдиите, с което отхвърлят и жалбата.

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови