Съдът отказа да разгледа жалба на жена с блокирани в КТБ пари

Юлиан Христов Последна промяна на 30 септември 2014 в 14:09 2788 7

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на Анелия Димитрова, с която тя оспорва решението на БНБ да постави КТБ под специален надзор.

Със свое решение от 20 юни 2014 година Управителният съвет на БНБ излезе с решение, с което постави КТБ под специален надзор за срок от три месеца. В банката бяха назначени квестори, а дейността на КТБ беше ограничена. Срокът беше удължаван два пъти, като се очаква банката да отвори врати за клиенти през декември. 

Като клиент на КТБ Димитрова е оспорила решението на БНБ. Тя има сключен договор с КТБ за платежни услуги за потребители, който е безсрочен. Според нея решението на БНБ да затвори банката е немотивирано, противоречи на европейска директива 98/26/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 19 май 1998 г. и не съответства на целта на закона.

Според съда обаче решението на БНБ да постави под специален надзор КТБ е по-скоро в интерес, отколкото в ущърб на тъжителката. „Специалният надзор... е оздравителна мярка, насочена към съхраняване жизнеспособността на банката. В този смисъл (решението)... на УС на БНБ в неговата цялост (...) се явяват благоприятни за вложителите и останалите кредитори на банката, като осигуряват защитата на правната сфера на тези лица и гарантират обществения интерес от стабилизиране на банката и възстановяване на нормалната й дейност“, се казва в решението на съда.

Съдиите смятат още, че жалителката няма правен интерес, тъй като тя не е "адресат на административния акт" на БНБ. Според съдиите, това че тя има договор с КТБ "не може да обоснове наличието на пряк, личен и правен интерес от обжалваното решение" на Централната банка. Според съдиите отношенията на Димитрова с банката са предмет на гражданското право.

Магистратите са категорични, че с блокирането на разплащателната сметка на потърпевшата, БНБ не е отнела нейни права, нито ѝ е възложила определени задължения. "Следователно, жалбата на Анелия Любомирова Димитрова се явява процесуално недопустима, като насочена срещу индивидуален административен акт в съответната му част, на който същата не е адресат и няма пряк и личен интерес от оспорването му, което обуславя и прекратяване на производството по делото", заключават съдиите, с което отхвърлят и жалбата.

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.09 2014 в 22:44

Сега, ако пусне касационна жалба задължително трябва да иска преюдициално запитване дали арестуването на средствата за поне пет месеца може да се приема за оздравителна процедура. Струва ми се, че както директивите за гарантиране на депозитите така и тия за оздравявяне и преструктуриране имат като цел в преамбюла си осигуряване на непрекъснатост на банковите услуги.

30.09 2014 в 17:10

Очевидно г-жа Анелия Димитрова си разбира от работата. Като изчерпа възможностите тук, ще се обърне към Европейския съд по правата на човека. А там няма "празно". Следват обезщетения в евро. Кой ги плаща? Съдиите издали погрешни присъди, ли? Нищо подобно! Те си получават материални стимули, като вицепрезидента ни, когато работеше в съдебната система. От бюджета, т.е. от всички нас, които плащаме данъци, осигуровки, мита, акцизи и т.н. А послушните съдии и чиновници си трошат грънци, колкото си искат. Има кой да ги плаща!

30.09 2014 в 15:24

Малко българи знаят, че като европейски граждани могат да кажат на нашите съдии да си ебат пичката майка гноясала проста, и да се обърнат към европейски съд.

30.09 2014 в 15:11

Да подаде иск срещу лицето Иван Искров, само така може да постигне нещо.

30.09 2014 в 15:03

Ама и тези идиоти по нищо не се различават от Иван Искров.Същите лъжи,същите нелепи доводи,измъкване и прехвърляне на горещия картоф другаде!

30.09 2014 в 14:47

"Магистратите са категорични, че с блокирането на разплащателната сметка на потърпевшата, БНБ не е отнела нейни права"
Да само е отнела нейни пари! За неопределено време!

30.09 2014 в 14:42

Завравили са да утчнят параграфа-"Параграф 22"