Ревнивец преби жена си с тенис ракета, след като я видя да говори по телефон без монтираните от него подслушватели

За два дни Районната прокуратура в Пловдив регистрира 4 брутални случая на домашно насилие

OFFNews 15 декември 2022 в 14:17 10176 1

насилие

Снимка Архив

Домашно насилие

Бизнесмен на 44 г. е извършил брутален побой над съпругата си в Пловдив, в резултат на който жената е с фрактури на ребра, спукан далак и тъпанче, множество хематоми и е оперирана, съобщиха от районната прокуратура в града под тепетата. И това е един от четирите случая на домашно насилие за последните два дни, обяви заместник районният прокурор Атанас Илиев.

На пръв поглед семейството с две малки деца изглеждало съвсем нормално, "но дотук с нормалността" по думите на Илиев. Мъжът бил изключително ревнив и страдал от манията да следи съпругата си. За целта инсталирал подслушвателни устройства в мобилните ѝ телефони и такива за следене на местоположението ѝ. Децата също били с монтирани подслушватели.

Членовете на семейството му са тормозени непрекъснато, били заключвани в дома им, имало е много пъти скандали и побои. Вчера около 23:00 часа мъжът се прибрал и заварил жена си да говори по "чист" телефон, който той не е виждал до момента. Бабаитът-бизнесмен грабнал тенис ракета и започнал да налага съпругата си, докато ѝ докарал споменатите вече телесни повреди. За щастие този път децата - момченце и момиченце, не стават свидетели на побоя.

Все пак жената успяла да се отскубне от ръцете на разбеснелия се мъж и отива при приятелка, която я откарва в болница. Лекарят, който я преглежда, я разпознава. През 2018 г. при подобен инцидент жената пак се оказва в лечебното заведение, където попада на доктора. Тогава тя обяснява, че е паднала по стълбите. Този път не ѝ се разминава толкова леко.

Вторият случай е свързан със съдбата на 95-годишна жена с множество съпътстващи заболявания, които ограничават възможността ѝ да се обслужва сама. Поради това е наета помощница да се грижи за нея. От 3 месеца при бабата живеел внукът ѝ. Мъжът на възраст малко след 40-те години непрекъснато надигал чашката и често между него и възрастната жена възниквали скандали. Внукът обикновено си служил с обиди, но се случвало и да запраща разни предмети по жената. На 13 декември, пак под въздействието на алкохол, той ударил по главата жената и се прибрал в стаята си, без да провери как е тя. В ранните часове на следващия ден бил повикан от бабата, скарали се пак и "юнакът" я засипал с юмруци, след което се прибрал в стаята си. На сутринта домашната помощница дошла и видяла как внукът събира парцали, напоени с кръв. Бабата била в изключително тежко състояние. Помощницата попитала мъжа защо е в това положение, а той равнодушно обяснил, че възрастната жена е паднала от леглото. Тя избърсала бабата и повикала Бърза помощ, а внукът през цялото време говорил, че няма смисъл от това, защото баба му искала да си умре вкъщи.

В момента 95-годишната жена е в кома и не се знае дали изобщо ще дойде в съзнание, а внукът е задържан за 24 часа и предстои да му бъде повдигнато обвинение за домашно насилие. За това престъпление наказанието е от 3 до 15 г. затвор.

Третият случай е за осъждан за убийство, който през 2016 г. е освободен предсрочно с пробационни мерки. На 12 декември напуснал клиниката, където се лекува от алкохолизъм, и се прибрал при майка си. На следващия ден я пребил, крещял, чупил телефон и мебели. Жената слязла на долния етаж при съсед и извикала полицията. "Това я е спасило", коментира Илиев. После обаче казала, че нищо ѝ няма, да не закачат сина ѝ, който бил добро момче. Той е задържан за 72 часа.

Четвъртият случай отново е за побой, но придружен с опит за изнасилване пред очите на двегодишните деца близнаци на семейството. Жената също успява да избяга при съсед и подава сигнал в полицията. Прокуратурата е образувала досъдебно производство.

Атанас Илиев декларира, че прокуратурата е решена да води безкомпромисна битка с домашното насилие. Набелязани са и мерки - контакт с полицията и с други органи, превенция - преди 2 седмици е бил създаден специален съвет по домашното насилие, твърда наказателна политика.

"Много сериозен проблем по делата, свързани с телесни повреди, е, че пострадалите оттеглят обвиненията, защото жертвите се оказват под контрола на мъчителите си", обясни зам. районният прокурор и призова обществото да не гледа безучастно на такива престъпления, а да сигнализира за тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

15.12 2022 в 14:44

Абе чудна работа, биячите са все мъже, жертвите - все жени. Не знаят ли тези хора, че има конституция, според която има равноправие между половете и това което правят е дискриминационно?


(За Истанбулската конвенция нареждам, ако не е ясно)
 
X

Да помогнем на украинските деца!