Разпитват отново премиера по казуса с Борисов, СГП прати разследването на МВР на следователи

OFFNews 22 март 2022 в 13:11 4629 0

Снимка Архив

Премиерът Кирил Петков ще бъде разпитан отново по казуса с Бойко Борисов, след като Софийска градска прокуратура възложи на следователи разследването, свързано с лидера на ГЕРБ, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, което започна Главна дирекция "Национална полиция" и във връзка с което тримата бяха задържани за 24 часа.

Претърсванията и изземванията в домовете им не могат да бъдат повторени, но ще бъдат разпитани от следовател присъствалите на тях поемни лица, а на иззетите предмети и вещи ще бъде извършен оглед. Ще бъдат разпитани от следовател повторно свидетелите, чиито разпити са проведени от некомпетентен орган – разследващ полицай към МВР. Ще бъдат разпитани по надлежния ред и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на обстоятелствата по случая. Ще бъдат назначени съответните експертизи. Ще бъдат извършени и всички други необходими процесуални действия, съобщават от СГП.

Софийският градски съд остави без разглеждане протоколите от претърсванията и изземванията от домовете на тримата, което означава, че няма съдебна санкция за одобрение, обясняват от СГП.

Депозираните вчера от разследващ полицай в ГДНП проекти на постановления за привличане в качеството на обвиняеми на лицата представляват листове с печатен текст, озаглавени „Постановление за привличане на обвиняем“, без подписи, без име на съставител, а само длъжност – разследващ полицай в ГДНП, с поставени на тях печати с регистрационни номера от ГДНП с дата 21.03.2022 г. Поради това същите не представляват процесуални документи и нямат правна стойност. Отделно от това проектите на постановления за привличане, доколкото е посочена длъжност, са текстово изготвени от некомпетентен орган. Разследващ полицай в ГДНП няма правомощия да формулира обвинение за престъпления, извършени от лица от състава на Министерски съвет. Отделно от това, наблюдаващите прокурори отново считат, че към настоящия момент няма основания за законосъобразно привличане на лицата като обвиняеми. Дори да бяха налице валидни протоколи за претърсване и изземване, анализът на събраните към този момент материали не сочи на достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане на определено лице към наказателна отговорност, твърдят от СГП.

При тях са постъпили и протоколи за разпит на същите лица в качеството им на свидетели.

Ако в хода на разследването се съберат достатъчно обвинителни доказателства за виновността на определено лице или лица в извършване на престъпление/я от общ характер, СГП ще повдигне обвинение в съответствие с тези доказателства, уверяват оттам. 

Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от прокуратурата искания за съдебна санкция по извършените претърсвания и изземвания от домовете на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, съобщиха от СГС.  

Тримата бяха задържани "по неотложност" на 17 март и не е имало разрешение на съдия за претърсванията на домовете им. Документите бяха входирани ден по-късно. 

Исканията бяха изпратени от МВР в петък и внесени за разглеждане в съда от прокуратурата. В тях прокуратурата изрично твърди, че действията, за които следва да се упражни съдебен контрол, са незаконосъобразни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган.

В досъдебното производство прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването, заради което констатацията му за незаконосъобразност на конкретни действия, извършени от разследващия орган, е в рамките на неговата компетентност и не се нуждае от съдебно одобрение. Доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо, пише в определението си съдия Вера Чочкова. 

От МВР обявиха миналата седмица, че са пристъпили към задържане и претърсване на домовете на тримата по неотложност, като част от разследване за изнудване на укриващия се в Дубай Васил Божков. Той също е дал сведения за изнудването в рамките на предварителната проверка, а разследването е и по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, според която бюджетът е ощетен с 556 млн. лв. от такси от хазарта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови