Радев поиска единен орган за борба с корупцията, а не "подбрани модели"

OFFNews Последна промяна на 24 юни 2017 в 19:05 4359 3

Президентът Румен Радев коментира съдебната реформа днес: 

В България ще има истинска правосъдна реформа, когато бъде създаден единен орган с изрични правомощия за борба с корупцията по високите етажи на властта. А в концепцията за съдебна реформа и дори в предлагания от есента антикорупционен закон липсва най-важното – не виждам достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. 

Държавният глава определи като „димна завеса“ изместването на темата за предлаганите и осъществявани промени в българското правосъдие с опита да се фокусира общественото внимание върху изправността на автомобилите на Националната служба за охрана.

Румен Радев припомни, че преди няколко дни е приключила поредицата от негови консултации с всички отговорни ръководители в съдебната ни система и открои най-важната промяна, отчетена от представителите на правосъдието.

„За първи път имаме пряк дистанционен избор за членовете на Висшия съдебен съвет. Това означава хората в тази система да преценяват сами без натиск отвън“, заяви президентът. Най-важното условие за ефективността на една система са професионализмът и моралните качества на магистратите, добави държавният глава.

В отговор на въпрос за въвеждането на румънския антикорупционен модел у нас, президентът беше категоричен, че „България не може директно да подбира модели. Крайно време е да се сдобием с много точно структуриран орган, който да реши въпросите по събиране и анализ на информация, разследване, подготовка на обвинение. Такова обвинение, което да издържа в съда“, посочи президентът. Според държавния глава в този орган трябва да влизат служители от ДАНС, разследващи полицаи, специалисти по информационни технологии, в областта на банковото и финансовото дело. „Тези хора, събрани в един екип, с достатъчно правомощия и високи заплати, трябва да разровят всички крупни съмнителни обществени поръчки, да гледат много внимателно в това, което в момента се случва“, призова Румен Радев. Според държавния глава страната ни се нуждае от подобен орган, който да дисциплинира политическата класа, защото без ефективна борба с корупцията е невъзможно да се постигне голям икономически напредък, ръст на БВП, достатъчно добър климат за инвестиции, високо качество и стандарт на живот.

Президентът заяви, че ще проведе нови срещи със заместник-министър председателя по правосъдната реформа Екатерина Захариева и ще отстоява идеята за създаването именно на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, а не за приемането на раздут закон, който да гарантира профилактика. „През изминалата година в Румъния има отнето имущество на стойност 667 млн. евро и директно 227 млн. евро са върнати в държавния бюджет от разкрити корупционни схеми, а в България от дейността на КОНПИ приходите са 18 милиона лева“, коментира Румен Радев.

Държавният глава уточни и че не бяга от своята отговорност по отношение на НСО, но в никакъв случай не може да погазва закона. „Контролните функции на президента по отношение на НСО са вменени по закон в специална комисия към парламента“, подчерта президентът Радев и добави, че има добра комуникация със Службата, така че върху нейната работа да бъде осъществяван реален и ефективен контрол.

Радев коментира и закупуването на нови самолети за военните сили.

"Проектите за модернизация на Въоръжените сили и особено на този за придобиването на нов тип боен самолет за Българските ВВС, трябва да бъдат съпътствани от програми за индустриално сътрудничество и офсет", коментира Румен Радев. Президентът посочи, че това не са просто проекти на Министерството на отбраната, а проекти на България и трябва да бъде постигнат максимален ефект. „Трябва да има разкрити нови работни места и то в областта на високите технологии. Силно се надявам, че правителството ще направи всичко възможно това задължително условие да бъде спазено“, коментира държавния глава.

Президентът оцени високо усилията на Министерството на отбраната и на правителството за спазване на поетите ангажименти на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност от 30 май 2017 г. „Има разбиране, конкретна дейност, за да бъдат готови плановете за проектите за модернизация в зададените срокове. Поет е ангажимент да се разгледат основно всички препоръки на военната експертиза и на тяхна база да се вземе в най-скоро време политическото решение. Мисля, че то вече се разглежда, надявам се скоро да бъде обявено“, каза държавният глава. Румен Радев уточни, че това е свързано с разсроченото заплащане на двата проекта, които вече имат гарантирано финансиране – придобиването на изтребители и кораби, за да може да се пристъпи и към проекта за бронираните бойни машини. „Той също е изключително важен и тези три проекта трябва да вървят заедно“, заяви държавният глава.

Помолен да коментира думите на министър-председателя, че се очакват трудни преговори по проектите за модернизация на Въоръжените сили и че дори може да бъде свален от власт, президентът Радев подчерта, че „преговорите винаги са трудни и за придобиването на нов изтребител се водят в рамките на поне пет-шест месеца". Ние трябва да защитим нашия интерес.“ Държавният глава беше категоричен, че ако българското правителство изиграе добре своите карти, то не само, че няма да бъде свалено от власт, а ще се стабилизира. „Става дума за високи технологии и поемане на ангажимент от държавата, с която ще сключим споразумение, да инвестира именно в такива технологии“, призова отново Румен Радев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9780

3

Перко

26.06 2017 в 17:55

И все пак румънският модел е добър. Особено този дето го приложиха на Чаушеско

7739

2

muhlio

24.06 2017 в 20:44

гласУвете гласовете

7739

1

muhlio

24.06 2017 в 20:16

Радев беше избран с гласувете на БСП и ДПС...очаквайте инциативи за борба с корупцията...ялови.