Работодателите могат да бавят заплати, реши Конституционният съд

OFFNews 16 януари 2018 в 14:48 17518 0

Работодателите могат да бавят заплати, реши Конституционният съд

Работодателите са в правото си да бавят месечните възнаграждения на работниците. Това стана ясно, след като Конституционният съд не успя да стигне до решение по искането на омбудсмана Мая Манолова срещу нормата от Кодекса на труда, която позволява на работодател да изплаща 60% от трудовото възнаграждение при затруднения, съобщава в. "Сега".

Едва четирима конституционни съдии са подкрепили искането на омбудсмана - председателят на съда Борис Велчев, Стефка Стоева, Константин Пенчев и Мариана Карагьозова. Двама членове на съда са приели, че искането на Манолова изобщо не е допустимо - Гроздан Илиев и Георги Ангелов. Шестимата, които са против искането на омбудсмана са - Анастас Анастасов, Кети Маркова, Румен Ненков, Таня Райковска, Филип Димитров и Цанка Цанкова.

Според юристи обаче атакуваният текст от Кодекса на труда, който дава възможност за забавяне в заплащането, противоречи на Конституцията. Той предвижда, че работодателят може да изплаща само 60 на сто от брутното трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната. Битува мнението, че този текст противоречи на чл. 48, ал. 1 от конституцията, според която гражданите имат право на труд и държавата полага грижи за неговото осъществяване, които включват и пълното му заплащане.

В становище на КС от 2010 г. се посочва, че "правото на труд е безсмислено, ако срещу него не стои насрещно задължение за заплащане на възнаграждение", припомня в. "Сега".

След седмица се очаква КС да се произнесе и по искането на депутати от БСП дали оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев противоречи на Конституцията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови