Пуснаха Перата под домашен арест, повдигат обвинения и на афганистанците

OFFNews - Бургас 15 април 2016 в 14:07 4412 7

Петър Низамов - в съда

Петър Низамов – Перата бе пуснат под домашен арест. Това реши Районният съд в Малко Търново, който прецени, че Низамов няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Един от мотивите на държавното обвинение бе, че Низамов е осъждан четири пъти, има една глоба и 15 полицейски регистрации.

Пред магистратите Перата не се призна за виновен по обвинението, че е задържал противозаконно трима афганистанци.

Според неговите защитници преминалите нелегално границата чужденци също са престъпници. Газовият пистолет не се водел оръжие, а мачетето служело за рязане на клони и лиани.

Адвокатите призоваха съда за по-лека мярка, защото Низамов има дъщеря на година и осем месеца, а съпругата му е безработна. Не се очаква прокуратурата да протестира мярката, но обвиняемият ще иска по-лека – подписка.

Перата беше посрещнат от 20-ина свои симпатизанти, които крещяха, че е герой, а той се провикна екзалтирано „Да живее България“. На излизане, им перифразира Вапцаров:

И винаги ще бъдем с теб, народе мой, защото те обичаме!

Междувременно, в Бургас апелативният прокурор Любомир Петров уточни, че обвинения за нелегално преминаване на границата ще има и за тримата афганистанци, „арестувани“ от Низамов. Установен е още един от групата от 10-ина души, участвали в хайката за мигранти.

Отишъл е по-късно, когато вече са били вързани и претърсени и според самите афганистанци, той се е държал позитивно. Даже им е дал вода. Така че, той ще бъде свидетел само по делото. Доколкото ни е известно, само трима – четирима от тая група са осъществявали тези насилствени действия – връзване, бой и претърсване. Но тия хора не искат да се афишират кои са. Иначе, бяха активни да се снимат и да пускат в YouTube, а после отказаха да дават обяснения, отказаха и да се разпознават“, добави Любомир Петров.

Прокурорът добави и че тримата афганистанци са били част от по-голяма група, минала границата – около 25 души. Заловените били изостанали по пътя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!