Пуснаха Лютви от Местан от ареста срещу 10 000 лв. гаранция

OFFNews 15 април 2019 в 16:45 4523 1

Лютви Местан, катастрофа

Снимка БНР Кърджали

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан напусна ареста много преди да изтече 24-часовата му мярка задържане под стража. От Окръжната прокуратура в Кърджали съобщиха, че за свободата си той е платил парична гаранция от 10 000 лева, но му е наложена забрана да напуска страната.

Вчера вечерта той бе арестуван заради тежката катастрофа на пътя за Маказа, при която автомобилът му се удари в друг и на място загина бебе на 6 месеца, а семейството на мъртвото дете е с контузии в болницата в Кърджали. Под наблюдението на Окръжната прокуратура вчера е започнало разследване по досъдебното производство за установяване на причините за инцидента. Днес разследването е било възложено на следовател от Окръжния следствен отдел.

Освен огледа на местопроизшествието, са разпитани свидетели, очевидци на трагедията, назначени са съдебномедицински експертизи, които да дадат заключение за причините за смъртта на 6-месечното бебе, както и за вида на причинените увреждания на здравето на родителите на починалото бебе и неговия 9-годишен брат, посочиха от прокуратурата.

С постановление на разследващия орган Лютви Местан е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.343, ал.1, б. “в“ във вр. с чл.342, ал.1 от НК. Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на чл.35 и чл.47 от Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетната Е.А.

Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и назначаване на съдебна автотехническа експертиза.

Очаква се изявление по случая на окръжния прокурор Желязко Стефанов пред сградата на институцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови