Проверяват умисъл и незаконно преминаване на границата с частния самолет от Габрово

OFFNews 19 юли 2018 в 16:35 1560 0

Проверяват умисъл и незаконно преминаване на границата с частния самолет от Габрово

Прокуратурата е започнала проверка по случая със самолета от Габрово, който излетя от летище София за Гърция без да бъде извършена проверка от Гранична полиция и митническите власти.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Първоначално проверката е започната от Районната прокуратура в София, но тъй като е установено, че вероятно не става въпрос само за незаконно преминаване на границата, но и за престъпление по служба на служители от летище София, случаят е превърлен на Софийска градска прокуратура. 

Тепърва прокуратурата ще установява в какво се състоят обичайните служебни задължения при частни полети. Нормативната уредба показва, че тези случаи не са изключение и проверките трябва да бъдат направени, защото става въпрос за напускане на държавната граница, въпреки че България и Гърция с в ЕС.

Проверен е единствено капитанът на самолета, а останалите пътници - 6 души, са чакали 70 минути в помещение на аерогарата, но проверка така и не била извършена.

"Независимо от това неизвършването на порверката за нас представлява най-малкото нарушение", обясни Арнаудова и допълни, че засега не е ясно защо Грнична полиция не е била уведомена за това, че 6 души чакат за проверка. "Ще се изискат длъжонситните характеристики на лицата, които са участвали в този процес, за да се изясни отговорността на всеки един от тях", поясни говорителката на главния прокурор.

Проверката на престъпление за незаконно преминаване на границата изисква за това да има умисъл, обясни още тя. За това ще бъде изискана пълна информация за полета, за да се установи дали има нарушение. Ще се установява дали са изплатени и кога летищните такси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови