Противничка на Путин окончателно осъди ДАБ заради отказа за убежище

OFFNews 14 юли 2023 в 12:03 1761 2

агенция

Снимка Фейсбук

ДАБ ще трябва да преразгледа отношението си към Дмитриева.

Държавната агенция за бежанците окончателно е осъдена от рускинята Ирина Дмитриева заради отказ да ѝ предостави убежище, след като Върховният административен съд потвърди решението на първата инстанция, че ДАБ следва да се произнесе отново за бежанския статут на Димитриева и нейната дъщеря Марфа, съобщи "Сега".

ВАС повтаря мотивите на Административния съд София-град, че агенцията се е произнесла при съществено нарушение на административно-производствените правила, защото без основателна причина е разделила молбата на майката от тази на 14-годишната ѝ дъщеря, въпреки че тя се представлява от своя родител. Малолетното доскоро момиче няма собствена бежанска история, а е неразривно свързана с тази на майка си, която изрично декларирала, че част от проблемите за връщането ѝ в Русия са свързани именно с дъщеря ѝ и вероятността да ѝ бъде спряно лечението.

ДАБ защитава тезата, че личната бежанска история на ответницата Дмитриева показва, че тя не изпитва основателен страх от преследване поради своята раса, религия, национална, етническа, политическа или социална принадлежност и по отношение на нея не е налице преследване, както и няма предпоставките за предоставяне на хуманитарен статут.

ВАС обаче оставя в сила решението на първа инстанция, според което "административният орган е следвало да изследва по-задълбочено бежанската история на Дмитриева". В случая наличните писмени публикации са достатъчни да се обоснове вероятна основателност на твърденията, че при евентуално връщане на жалбоподателката в Русия, тя ще бъде подложена на преследване именно заради изявената си
гражданска позиция.

Любопитен елемент от цялата история е поведението на прокуратурата, която рязко сменя позицията си по делото. На първа инстанция държавното обвинение твърди, че претенциите на Ирина Дмитриева и нейната дъщеря за право на убежище са неоснователни. Но пред ВАС прокурорът се мотивира, че е правилен изводът на АССГ, като събраните по делото доказателства обуславят необходимостта от ново произнасяне на ДАБ.

Самата Ирина Дмитриева е убедена, че ще бъде преследвана от властта, ако се прибере в Русия.

"В продължение на много години аз открито протестирах срещу властта. След началото на войната напуснах с дъщеря си страната, защото разбрах, че от този момент има опасност. Имаше посещение от полицията вкъщи и по-нататък разбрах, че морално и физически не може да се намирам на територията на Руската федерация. След това са идвали, когато бях вече в България. Съобщиха ми, че съм имала посещение от полицията и са питали домоуправителя за нашето семейство. В Русия моята дъщеря се лекуваше. Откакто сме в България, лечението ѝ продължава тук. Във връзка с това, че дъщеря ми няма да може да живее нормално без мен, защото заболяването ѝ изисква да се провеждат ежедневни процедури, аз не мога да рискувам нейния живот", казва Дмитриева.

В отказа си обаче ДАБ твърди, че Руската федерация е демократична държава, като прилага справка от дирекция "Международна дейност", според която "съществуват проблеми, които касаят опозиционните партии и в частност техните лидери, но по никакъв начин държавната репресия не се простира върху техни привърженици и доброволци по време на тяхното активно участие или по време на избори".

Освен това ДАБ отбелязва, че Дмитриева доброволно е напуснала Русия и не е била възпрепятствана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

14.07 2023 в 17:01

мда, то по тъпо от бългаски бюрократ няма.

1005

1

eagle60

14.07 2023 в 12:55

Защо ли оставам с убеждението, че в държавните агенции са "посадени" хорица, които бездувно гледат на молби и жалби, но пък безпрекословно изпълняват заръките на вожда (Радев) и учителя (Радев), най-големия миротворец след Путин (Радев), който всъщност им е осигурил топлите местенца. За тях е по-важно да се докарат на патрона, че да не ги погледне лошо.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика