Прокурорската колегия във ВСС ще заседава днес за пръв път

OFFNews 26 април 2016 в 09:25 1705 0

Прокурорската колегия във ВСС ще заседава днес за пръв път

Прокурорската колегия при Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се събере на първото си заседание днес. Председателстващ заседанията на колегията е главният прокурор Сотир Цацаров. 

Днес членовете на колегията ще трябва да определят ден и час за провеждане на редовни ежеседмични заседания. Ще бъде направено предложение до Пленума на ВСС за деня и часа на провеждане на редовните му заседания. Ще бъде формирана и работна група, която да изготви правила за работа на колегията. Очаква се да бъде взето и решение за определяне на постоянни комисии и броя на членовете и състава им. Ще бъде определен и говорител на прокурорската колегия. 

Членовете на колегията ще се занимаят и с дисциплинарни производства, както и с атестиране на свои колеги. 

Миналата седмица се проведе първото заседание на съдийската колегия при ВСС.

Съветът взе решение за разделянето си на 14 април. Разделянето на две колегии и създаването на пленум бяха заложени в последните промени на конституцията. Така съдийската колегия вече се състои от 14 души: председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, представляващият ВСС Димитър Узунов, Каролина Неделчева, Галина Карагьозова, Мария Кузманова, Светла Петкова, Соня Найденова (от квотата на парламента), Галя Георгиева, Даниела Костова, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Милка Итова, Юлия Ковачева (съдийска квота).

В прокурорската колегия влизат 11 души: главният прокурор Сотир Цацаров, Васил Петров, Магдалена Лазарова, Незабравка Стоева, Юлиана Колева и Ясен Тодоров (от квотата на парламента), Елка Атанасова, Камен Ситнилски, Михаил Кожарев, Румен Боев, (от квотата на прокуратурата), Румен Георгиев - от квотата на следователите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови