Прокурори със сигнал за ''грозно и вулгарно изявление'' на резервен член на ВАдС

OFFNews 02 януари 2022 в 17:32 7176 3

Снимка Getty images

Сигнал за „изключително грозно и вулгарно изявление“ във фейсбук на резервния член на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) е подала Асоциацията на прокурорите до председателя на съвета д-р Ивайло Дерменджиев и до всичките му членове и настоява за незабавна реакция. За това съобщи правния сайт news. lex.bg. 

Става въпрос за адвокат Стефан Левашки. На 29 декември 2021 г. в 13,50 ч. той е отговорил на пост на Радослав Бимбалов във фейсбук, в който се коментира изявлението на говорителя на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова от същия ден, че министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще бъде извикан на разпит по делото „Хемус“. Както е известно, то беше мотивирано с изказване на Рашков пред БНР, че за него не е тайна къде са отишли милионите левове, предназначени за строителството на магистрала „Хемус“.

В коментар под поста на Бимбалов адвокат Левашки пише: „Снежанка на прокурватурата-напомня ми на един анимационен порнографски филм от моята младост“ (думата „прокурватура“ е използвана от Бимбалов в поста, на който отговаря Левашки – бел.ред.).

Според Асоциацията на прокурорите с този коментар във фейсбук Стефан Левашки е осъществил тежко нарушение на чл.1, ал.2, т.2, 3 и 4 на Етичния кодекс на адвоката.

В сигнала си до ВАдС асоциацията заявява, че позицията на Левашки като резервен член на съвета сама по себе си изисква поведението му да бъде пример за неговите колеги и всички граждани.

Ето как съсловната организация на прокурорите коментира написаното от него във фейсбук: „Адвокат Стефан Левашки, в свой коментар в социална мрежа Фейсбук, като възприема изцяло просташкия стил на коментирания от него пост, използва употребения там вулгарния каламбур с названието Прокуратура, в словосъчетание с дума с крайно унизително съдържание.

Нещо повече, адвокат Левашки отива дори по-далеч, като прави унизителни сравнения спрямо наш колега, официален представител на прокуратурата. Само с няколко думи, станали достояние на значителен брой хора, адвокат Левашки доказва, че и през 21 век все още е жив и деен духът на героя на Алеко Константинов, олицетворяващ най-тъмната страна в българската народопсихология“.

В сигнала до ВАдС се сочи още, че прокуратурата е конституционно установена институция, а в нея работят хиляди прокурори, следователи и съдебни служители. „С няколко фрази, юрист и член на висшия орган на адвокатското съсловие си позволява да принизи техните усилия до най-пошлата изява на човешко поведение и показва отношение към представител на женския пол, несъвместимо с духа и ценностите на съвременното европейско общество“, се заявява в него.

Асоциацията на прокурорите твърди, че с коментара си Левашки е нарушил Етичния кодекс на адвоката, като „вместо да работи, за да бъде спечелено и запазено уважението, необходимо за осъществяване на адвокатската професия, със своето поведение, станало достояние на мнозина, той изразява по възможно най-грозния начин крайно неуважение към обществото, съдебната власт и прокурорската професия“.

По закон уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаването на професионалната етика и морала са дисциплинарни нарушения. Дали в случая с Левашки са нарушени етичните правила първоначално ще трябва да прецени ВАдС и то след като соченият в сигнала адвокат даде обяснения. След това съветът ще реши дали има основание да бъде образувано дисциплинарно дело пред Висшия дисциплинарен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

2

fishcake1

03.01 2022 в 00:54

Не виждам нищо грешно в написаното. Даже е твърде меко.

6145

1

kokoten

02.01 2022 в 18:50

Браво,г-н Бимбалов,това което сте написали е просто прекрасно и много вярно...естествено е,на жалките порногравци(адвокати и прокурори)няма да им хареса....ама много важно,даже е много приятно да ги гледа човек как се гънат като глист на ламарина.....продължавайте,г-н Бимбалов,аз стоя зад вас и ви подкрепям....
 
X

Да помогнем на украинските деца!