Прокурорът по делото срещу Пенгезов също се оплака от натиск

OFFNews 07 май 2014 в 09:36 2111 1

Веселин Пенгезов

Прокурорът по разследването по случая с шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов обясни, че по това дело е имало натиск срещу него. 

Пред Нова телевизия прокурор Стоил Тойчев обясни, че натискът е извършван не от разследваните, а от странични лица, но отказа да ги посочи. 

Веселин Пенгезов и шефът на Военно-апелативния съд полк. Петър Петков бяха обвинени в длъжностно присвояване на пари от проект по програма ОПАК. По делото ще бъдат повдигнати и обвинения на шефката на кабинета на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева, която е била зам.-министър на държавната администрация и е отговаряла за оперативната програма. 

„Трудно е да се говори за неща, които няма как да бъдат доказани и подкрепени с факти. Натиск в класическия смисъл на думата не е имало, но е имало намеци в определена насока от лица, които могат да правят такива намеци”, обясни прокурор Тойчев.  

Запитан защо едва сега става ясно за това разследване, той заяви, че така е преценил по конкретното дело.

"Просто съм преценил, че в момента, в който е образувано делото, не е имало какво да се съобщи на обществеността. Това е моя преценка, така съм преценил по конкретното дело и това е лично мое решение. И с оглед развитието на делото, мисля че преценката ми е правилна", каза прокурорът.

На въпрос на водещата на сутрешния блок дали се е притеснявал от натиск, той отговори: "Ами, разбира се, че е имало такава опасност. Защо вие сте изненадана от това, че по дело от такъв характер и с такава специфика може да има натиск и опит за въздействие", попита обвинителят. И поясни: "Трудно е да се говори за неща, за които няма как да бъдат доказани, и няма как да бъдат подкрепени с факти. Натиск в класическия смисъл на думата не е имало, но е имало намеци в определена насока от лица, които могат да правят такива намеци, нека така да го наречем", каза Тойчев.

Според Тойчев пряко лицата, които са разследвани, не са правили опити за пряко въздействие, но други хора "естествено" са правили такива опити. 

„Делото от образуването си на 3 септември 2010 година до момента, в който съм го изпратил по компетентност на 2 април 2014 година, е работено изключително и само от мен. Не трябва да се спекулира с това, че по делото е бил ангажиран някакъв крупен екип от разследващи, оперативни и т.н., който си е "губил времето" три години и половина до приключване на разследването. Разследването не е провеждано в такъв дълъг период какъвто се спекулира”, заяви прокурор Тойчев. Той обясни, че конкретно по това дело са проведени много процесуално-следствени действия, което също е причина за дългия срок на разследването. 

„Разследването е приключено от моя гледна точка. Радвам се, че Софийска военно окръжна прокуратура разгледа събраните доказателства и започва повдигане на обвинение по делото”, коментира Тойчев.

По думите му схемата на престъплението не е нещо невероятно и не се отличава с "интелектуален промисъл". Типично е това, че престъплението е извършено с "изключителна арогантност и безпардонност".  

„Подменен е 80% от проекта, документацията по проекта е променена на 80%. Не бих могъл в момента да отговоря за какви суми става въпрос. Целият проект е на стойност над половин милион лева”, заяви още прокурорът по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови