Прокуратурата започна разследване кой е издал фалшиво медицинско на изчезналия Жарко Момчилович

Ружа Райчева 15 април 2021 в 12:33 6795 0

Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство за издадено лъжливо свидетелство за здравословното състояние на Жарко Момчилович. Сърбинът избяга, докато беше под домашен арест. 

На 2 април Софийски градски съд (СГС) е определил спрямо Момчилович мярка за неотклонение „домашен арест“, като впоследствие лицето е напуснало адреса и в момента е в неизвестност. Определението на СГС е протестирано от прокуратурата. 

Описаното престъпление по чл. 312 НК е свързано с изготвена съдебномедицинска експертиза на Момчилович, която следва да бъде представена пред Софийския апелативен съд. Експертизата е назначена именно от състав на Апелативния съд, като е изготвена само по документи, без да е провеждан преглед на Момчилович, съобщиха от обвинението. 

В хода на разследването ще бъде изискана цялата налична документация, свързана с извършвани прегледи и изследвания на Момчилович, ще се приложат записи от медицинската апаратура, ще бъдат разпитани свидетели, включително и всички свързани със случая лекари и други лица. 

Указаните от наблюдаващия прокурор действия ще се извършват от служители на СДВР, като разследването ще приключи в законоустановения срок.

По искане на САЩ, Момчилович беше задръжан у нас през януари, след като беше заподозрян в участие в престъпните дейности на Земунския клан.

Районният федерален съд в Ню Йорк издирва Момчилович по обвинения за внос на хероин в САЩ.

Според Нова телевизия, той дори не е живеел на адреса в столичния квартал „Кръстова Вада“, но неговият адовокат Аделина Натина категорично отрича.

„Мярката „домашен арест“ се контролира от МВР. Миналата седмица, във вторник към 18:30 часа отидох дотам. Докато бях там дойдоха служители на МВР и го провериха“ заяви тя.

Апартаментът в „Кръстова вада“ е собственост на адв. Аделина Натина, като договорът за наем между нея и близки на издирвания, е сключен ден преди да бъде пуснат под домашен арест. 

Софийският градски съд посочва като основен мотив за това предполагаемо сърдечно заболяване на обвиняемия. Като второстепенен мотив се зачита и сключеният договор за наем. 

Според адв. Аделина Натина заболяването му е от такова естество, че той може да умре във всеки един момент, тъй като има руптура на сърцето. Според нея е изрично записано, че поради заболяването си Момчилович не може да пътува.

Преди изчезването си той е заявил пред магистратите, че няма намерение да се укрива. Източници на Нова телевизия твърдят, че вече е избягал от България с помощта на свои близки, които са му помогнали да напусне страната през зелената граница между България и Сърбия. 

Говорителят на главния прокурор, Сийка Милева заяви вчера, че прокуратурата не е виновна за всичко в държавата и призова журналистите да насочат въпросите си към съда. По думите ѝ прокуратурата е протестирала в срок. 

Това не е първото провинение на Жарко Момчилович у нас. През далечната 2007 година срещу него е повдигнато обвинение за притежание на наркотици, оръжие и фалшиви документи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки