Прокуратурата се зае да проверява и кандидата на Радев за конституционен съдия

OFFNews 09 ноември 2018 в 11:32 3850 2

Прокуратурата се зае да проверява и кандидата на Радев за конституционен съдия

Прокуратурата ще проверява случай, при който кандидатът на президента за конституционен съдия Атанас Семов е замесен в случай на злоупотреби в софийския университет. 

Новината идва след серията от активности на държавното обвинение спрямо опозицията в лицето на БСП, които издигнаха и кандидатурата на Румен Радев за президент.

В прессъобщение на държавното обвинение се цитира статия на "Капитал" от 29 октомври, в което се припомня за разследване срещу Семов, което е било прекратено през 2016 г. Става въпрос за сигнал от юрист, работил като научен сътрудник по “Международно право и международни отношения“ в Института за правни науки към БАН, докторант в Юридическия факултет на СУ по специалност „Право на Европейския съюз“. 

Според държавното обвинение в сигнала се твърди, че Семов е използвал СУ „Климент Охридски“ за развиване на частна стопанска дейност, отправят се обвинения за безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по „Право на Европейския съюз“.

Осъществяването на програмата е в резултат на договор между Софийския университет и сдружение с идеална цел - „Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ“.

След подаване на сигналите е била възложена проверка на МВР – ГДНП. С постановление на СГП от 14.07.2016 г. е отказано образуване на досъдебно производство, което обаче сега ще бъде проверено от прокуратурата. 

От държавното обвинение обясняват, че са се самосезирали от публикацията "Двойни стандарти на "Дондуков" 2 Има много неизвестни около избора на Атанас Семов за конституционен съдия", в която се цитират най-вече изказвания на Румен Радев, свъзрани със спазването на законите в страната, етиката и морала. В нея се говори за това, че президентът е направил непрозрачен избор на кандидат за Конституционния съд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови