Президентът номинира Атанас Семов за съдия в Конституционния съд

OFFNews Последна промяна на 26 октомври 2018 в 15:28 1812 0

Президентът номинира Атанас Семов за съдия в Конституционния съд

Президентът Румен Радев номинира проф. д.ю.н. Атанас Семов за съдия в Конституционния съд на Република България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Номинираният юрист отговаря на изискванията на Конституцията и на Закона за Конституционен съд, има над 20 години юридически стаж, доказана компетентност в областта на правото на Европейския съюз и признат авторитет в България и чужбина.

Атанас Семов е професор по право на Европейския съюз и ръководител на Международната магистърска програма по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През 2012 г. е удостоен от Европейската комисия с титлата „Жан Моне професор“ за неговите трудове относно съдебната система на Европейския съюз. Провежда лекционни курсове в редица европейски университети.

Проф. Атанас Семов е автор на 12 книги и над 70 научни публикации в български и чуждестранни издания. През 2003 г. участва като експерт в Комисията за изменение на Конституцията, сформирана в 39-то Народно събрание.

В периода 2009-2010 г. проф. Семов е заместник-председател на 41-то Народно събрание.

От 2017 г. е член на Правния съвет при президента на Република България.

Владее френски, английски и руски език. Семеен, с две деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови