Прокуратурата се кълне, че не е получавала доклад от ДАНС за Турски поток

OFFNews 10 октомври 2022 в 16:38 2476 3

прокуратура

Снимка Архив

Прокуратура на Р България

В прокуратурата не е получаван доклад на ДАНС за строежа на "Турски поток" и няма как обективно да е проявен или не интерес от страна на държавното обвинение. Това се казва в съобщение на прокуратурата, а повод е твърдение на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов за липсата на интерес към въпросния доклад.

"Отново сме изправени пред ежедневното използване на Прокуратурата на Република България и фигурата на главния прокурор като залог за политически изяви и постигане на тяснопартийни цели с нелегитимни средства. Многократно сме имали повод да заявим, че „върховенството на правото“ е висша ценност. Недопустимо е под привидния предлог за спазването му да се рушат негови основни стълбове", се казва още в съобщението.

Вчера Христо Иванов обяви, че главният прокурор Иван Гешев осигурява наказателна безотговорност на Бойко Борисов, а Борисов осигурява на Гешев политическа безотговорност и даде пример с липса на интерес от страна на прокуратурата към доклад на ДАНС, "в който се казва, че Борисов е знаел, че строи "Турски поток" на българска територия единствено и само в полза на Путин и така му позволява да заобиколи Украйна и е един от елементите на неговата подготовка за тази агресия".

От държавното обвинение обясняват, че обвиненията за контакти между прокуратурата и политически лидери не си струва да бъдат обсъждани, "защото показват най-малкото непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските ценности". И допълват, че "когато се говори за конкретен източник на информация от държавен орган с определени и специфични задължения, съвсем различни от тези на прокуратурата, запитванията логично би следвало да са насочени към този източник, вместо срещу прокуратурата да се тиражират лъжи и нападки".

"Подобни неверни твърдения и атаки подкопават доверието към институциите и правят все по-трудно взаимодействието между тях. Резултатите от този процес са вече осезаеми за всеки български гражданин и се виждат все по-ясно - ширеща се престъпност, задълбочаваща се агресия, смърт на пътя, липса на адекватен отговор на законодателната и изпълнителната власт, липса на държавност", коментират от прокуратурата.

Оттам напомнят за производствата срещу Гешев пред ВСС, "инициирани от различни министри на правосъдието, включително от този на председателстваната от г-н Христо Иванов партия". Изходът от тях показал на българските граждани "политическия стремеж към овладяване на прокуратурата чрез дискредитиране на ръководителя й, завоалиран с неизпълними обещания за промяна".

"От юридическа гледна точка е известно, че реформите, за които се говори постоянно, изискват промени в Конституцията със съответно парламентарно мнозинство, а някои дори свикване на Велико Народно събрание. Прокуратурата ще подкрепи и ще участва експертно във всяка реформа, която е в интерес на българските граждани и има за цел въвеждането на по-ефективни механизми в дейността на органите на съдебната власт, като основен пазител на върховенството на правото, и която е в съответствие с достиженията на правото на Европейския съюз и добрите европейски практики", обясняват още от държавното обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1065

3

Kalina F

11.10 2022 в 16:20

Иванов пак търси сензация и се опитва да се представи като рицар на бял кон, пък в същото време е яхнал магаре и не знае накъде да поеме

-240

2

редовно четящ

10.10 2022 в 18:58

И сега гешефтурата работи в интерес на българските граждани, даже ги знаем кои са тези граждани!

645

1

wakeup

10.10 2022 в 16:57

Отива му да припка из циганския квартал Таз работа по му е по вкуса и квалификацията Пък и не се различава от местните аборигени