Прокуратурата проверява какво има за ''президентските хора''

OFFNews 29 януари 2024 в 13:51 1655 0

Кирилова

Снимка Архив

Илияна Кирилова

Малко след призива на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" за корупция председател на ПГ на ДПС Делян Пеевски прокуратурата да се заеме с "касиерите на президента" и "пътя на копринката", Софийската градска прокуратура обяви, че проверява какви данни има по "отношение на лицата Сотир Ушев и Николай Копринков".

От думите на градския прокурор на София Илияна Кирилилова се разбра, че случаят вече е разпределен на наблюдаващ прокурор и че е възможно Пеевски да бъде призован на разпит.

Самият Румен Радев отвърна на "г-н Магнитски" коментира, че слуховете по негов адрес са провокирани от задаваща се "реална политическа алтернатива" на управляващите. Президентът отклони въпросите дали той стои зад нов политически проект, но не пропусна да отбележи, че Пеевски го обвинява за "собствените си низости".

"Дело "Кешгейт" в СГП няма. Ако е имало нещо в Специализираната прокуратура, ние в момента правим ревизия на тези дела, тъй като получихме една огромна бройка. А що се отнася до президента Радев - знаете, че има едно решение на Конституционния съд и там в момента няма какво да се направи, докато г-н Радев е държавен глава", посочи Илияна Кирилова.

Тя уточни, че успоредно с това в градската прокуратура върви мониторинг на дела, които са дошли от закритата вече спецпрокуратура. В прокуратурата има сигнал от последния служебен премиер Гълъб Донев, че в Агенция по заетостта са били извършени злоупотреби с европейски пари и Плана за възстановяване.

"Сигналът се намира в Европейската прокуратура и в него се споменават имената на г-н Ушев и г-н Копринков", каза Кирилова и допълни, че сигналът на бившия министър-председател не е срещу съветници на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки