Прокуратурата промени обвиненията за убийството във Враца

OFFNews 14 януари 2016 в 15:25 20562 21

Прокуратурата промени обвиненията за убийството във Враца

Окръжната прокуратура във Враца промени обвинението срещу двамата братя Иван Дамянов (на 32 години) и Десислав Дамянов (на 36 години), известни като Поничките, за убийството на 18-годишния Тодор. 

След като главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на прокуратурата във Враца, обвинителният акт от причиняване на смърт по непредпазливост чрез нанасяне на лека телесна повреда, сега обвинението е променено за умишлено убийство по хулигански подбуди, за което законът предвижда между 15 - 20 години затвор, или доживотен без право на замяна. 

Говорителят на главния прокурор и прокурор от ВКП Румяна Арнаудова съобщи, че седем прокурори се запознали с делото и "към момента ситуацията е коренно различна". Според нея е възможно обвинението отново да претърпи промени.

В момента към Враца град пътува мобилна криминалистична лаборатория от София с трима съдебни медици и кардиопатолог, които ще направят допълнителна аутопсия на трупа на момчето и ще отговорят на основните въпроси, касаещи нараняванията по тялото и главата на момчето и причината за смъртта му, уточнява БГНЕС.

До момента се знае, че 18-годишният Тодор има 28 охлузвания по тялото и главата, както и интензитета на ударите, които са му били нанесени. Арнаудова каза, че и свидетелските показания също са допринесли за завишаване на обвиненията. Доказано е, че Тодор е носил бокс със себе си, приятелката му е потвърдила това пред съдия. Част от нараняванията по ръцете му сочат, че е бил с бокс в дясната ръка. От свидетелите се знае, че след нападението той е пуснал бокса на земята и друго момче - негов приятел, го е взел, прибрал го е в джоба си и след това го изхвърлил на 15-20 метра от мястото на инцидента. Въпреки огледите обаче предметът не е намерен. Нападателите на Тодор са го били с юмруци и с ритници. Все още няма изготвен протокол от аутопсията на момчето, също така няма и официално становище за причината за смъртта, има само едно описание на травматичните наранявания, от което се вижда, че момчето има 28 охлузвания. Прокуратурата ще изземе цялата документация за здравето на момчето от личния му лекар, за да се види имало ли е той хронични заболявания. Двамата нападатели са неосъждани. Установено е, че не са се познавали с Тодор Йорданов. Убийството е извършено по хулигански подбуди. Арнаудова съобщи, че няма наличие за употреба на алкохол и наркотици у лицата. Тъй като двамата братя има опасност да се укрият се очаква утре съдът да им наложи мярка "задържане под стража". По делото има 15 свидетели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!