Прокуратурата повдигна обвинение на турския шофьор за катастрофата на пътя Русе-Велико Търново

Автобусът има лиценз, намерен е и тахографът, обяви зам. служебният министър на транспорта Николай Найденов

OFFNews 07 август 2022 в 19:38 2427 1

катастрофа

Снимка Архив

Намерен е тахографът на автобуса.

Прокуратурата повдигна обвинение на шофьора на румънския автобус, който вчера катастрофира тежко на пътя Русе - Велико Търново край село Куцина. Водачът на рейса турски гражданин е обвинен за неспазване на правилата за движение пътищата и е причинил смъртта на четирима души по непредпазливост.

При тежкия пътен инцидент загинаха трима румънци и един турски гражданин, а осем са ранени.

Ако шофьорът бъде признат за виновен, е заплашен от затвор от 3 до 15 г. Засега той е единственият обвиняем, обяви наблюдаващият прокурор и говорител на Великотърновската окръжна прокуратура Илиян Благоев.

"Към момента обвинението е за нарушение на Закона за движение по пътищата, че водачът не е контролирал МПС, което управлява, и че не се е движил със съобразена с пътните условия скорост, в резултат на което е причинил смъртта на четири лица", обясни обвинителят, цитиран от БНР.

Утре предстои прокуратурата да поиска от съда налагане на мярка на обвиняемия задържане под стража.

Заключението на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" е, че пътният участък на катастрофата има "недостатъци", а край пътя има "необезопасени обекти".

24 часа след инцидента е намерена част от тахографа на автобуса.

"Той ще изясни най-вече скоростта, с която се е движил автобусът. Ще ни даде възможност да осветлим част от възможните версии за трагедията. Това, че част от него е намерена, означава, че имаме още работа на терен, докато изясним причините за произшествието", каза зам. служебният министър на транспорта Николай Найденов пред Нова тв.

"Информацията от румънските власти е, че автобусът е лицензиран, вписан е в лиценза на превозвача и към момента няма съмнения за това дали той е редовен”, допълни Найденов.

Всички пътници от автобуса са транспортирани обратно в Румъния. Петимата ранени румънци са откарани също в Букурещ с хеликоптери за преглед и лечение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

1

редовно четящ

08.08 2022 в 09:25

Естествено, че ще го отнесе само шофьорът. Винаги става така.Виновни за калпавите ни пътища няма. А румънците много правилно си прибраха пострадалите. В нашите болници е поголовен мор. И ще ги запишат сигурно с ковид за капак. Здравеопазването ни на практика го няма.
 
X

Да помогнем на украинските деца!