Тежка катастрофа на пътя Търново-Русе: Загинаха 4-ма пътници на автобус, 6 души са ранени (обновена)

Мая Младенова 06 август 2022 в 08:22 5170 0

Полиция

Снимка Архив

Задържани са шофьорите на автобус и на лек автомобил.

Трима души са загинали на място, седем са ранени при тежка катастрофа тази нощ, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Велико Търново, цитирана от БТА. По-късно в болница е починал и един от ранените, който е бил с черепно-мозъчна травма.

Снощи около 02:00 ч. автобус с румънска регистрация, управляван от турски шофьор, е катастрофирал в участъка между селата Куцина и Поликраище в община Горна Оряховица. Ударил се е в спрял край пътя лек автомобил. Пътуващите не са били в колата и от там пострадали няма. В автобуса са пътували общо 25 души. Двамата водачи са задържани.

Малко по-късно информация за инцидента дадоха и от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, които обследват мястото. По тяхна информация произшествието е настъпило на ляв завой при ограничена видимост, като водачът на автобуса, движещ се посока Русе, е напуснал пътното платно, вдясно по посока на движението, и след удар в спрял извън пътното платно автомобил e последвал и удар в дърво. 

Участъкът ще остане затворен поне до обяд. Автомобилите се пренасочват през Самоводене, Ресен, Обединение и Полски Тръмбеш.

Причините са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Разследването на тежкия пътен инцидент на пътя Велико Търново - Русе ще бъде поето от следователи от Националната следствена служба, съобщиха от прокуратурата.

По-късно на мястото на катастрофата ще пристигнат следователи, които ще извършат допълнителен оглед.

Междувременно излязоха заключенията на държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата". Това е обединяващата структура, която бе изградена като отговорна за предотвратяване на тежки пътни инцидент след трагедията край Своге от 25 август 2018 г., когато загинаха 10 души. Днешното заключение е, че пътният участък на катастрофата има "недостатъци", а край пътя има "необезопасени обекти":

"Първоначалният оглед показа, че има недостатъци в пътната инфраструктура и необезопасени обекти в крайпътното пространство. В хода на следствието предстои да се установят причините за възникване на тежкото произшествие, както и скоростта на движение на автобуса.

Всички констатации ще бъдат обединени в доклад и ще бъде изпратен в най-кратки срокове до компетентните институции, заедно с всички предходни констатирани проблеми и препоръки за път I-5 в участъка Русе-Велико Търново."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови