Прокуратурата повдигна обвинения на бившия депутат Гроздан Караджов

OFFNews Последна промяна на 09 май 2017 в 16:11 7493 4

Прокуратурата повдигна обвинения на бившия депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

Според държавното обвинение той "умишлено е улеснил главния изпълнителен директор на „Космо България Мобайл” ЕАД (фирмата собственик на втория мобилен оператор у нас "Глобул", сега "Теленор България") да присвои сумата от 5 545 660,51 лв. и присвоените средства са в големи размери.

На Караджов е предявено обвинение за длъжностно присвояване, при условията на продължавано престъпление, в съучастие с главния изпълнителен директор на „Космо България Мобайл” ЕАД. Според прокуратурата Караджов е действал като помагач /престъпление по чл. 203, ал. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК/.

На Караджов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

OFFNews се свърза с бившия депутат, но той отказа какъвто и да е коментар по казуса. 

Обвинението срещу Караджов е в рамките на разследване за източването на "Теленор", което се ръководи от Специализирано звено „Антикорупция“. То стартира по сигнал на „Теленор България“ ЕАД от 27.04.2016 г.

През месец май 2013 г. норвежкият телеком купи всички акции на мобилния оператор „Космо България Мобайл“ ЕАД от гръцката компания ОТЕ срещу 717 милиона евро.

В сигнала е посочен, че новото ръководство на „Теленор България“ ЕАД е извършило вътрешен одит и собствено разследване, при което са установили 21 компании, издали фактури към „Глобул“ за предполагаеми фиктивно извършени доставки на стоки и услуги на обща стойност 48 млн. лева. В сигнала са посочени всички 21 компании, както и лицата, свързани с тях, за които са установени съмнителни сделки.

В хода на извършения вътрешен одит от „Теленор България“ ЕАД е изготвен доклад, представен на прокуратурата, в който подробно са описани множество договори за консултантски и маркетингови услуги, договори за доставяне на софтуер и лицензии за него, договори за използване на интернет честоти, сключени преди „Теленор“ да придобие „Глобул“.

Установено е при вътрешния одит, че описаните в договорите доставки не са били заявени за необходими от съответните технически отдели, не са били доставени, инсталирани и поддържани и изброените доставчици според тях не са имали капацитет да доставят активите.

В хода на разследването по делото от СЗ “Антикорупция“ са събрани доказателства за това, че в периода 2011 г. - 2012 г. Гроздан Караджов, като собственик и управител на търговско дружество, е сключил три договора с „Космо България Мобайл” ЕАД на обща стойност 5 545 660,51 лева.

На 14.03.2011 г. сключил договор с предмет: „Предоставяне от Доставчика на Клиента на правото на ползване на честотна лента, заедно с услуги за техническо обслужване” за сумата от 2 133 689,26 лева.

На 01.09.2011 г. сключил и подписал договор с „Космо България Мобайл” ЕАД с предмет: „Предоставяне от Доставчика на Клиента на Софтуер INR тяло и лицензи INR модули” за сумата от 1 421 282,11 лева.

На 02.03.2012 г. сключил и подписал договор с предмет: „Предоставяне от Доставчика на Клиента на честотна лента” за сумата от 1 990 689,14 лева.

Разследването на СЗА е установило, че по тези договори няма изпълнение, заявяват от прокуратурата.

Гроздан Караджов, заедно с Радан Кънев и бившия правосъден министър Христо Иванов, които най-много се бориха за правосъдна реформа и ограничаване на властта на главния прокурор Сотир Цацаров в рамките на предишния парламент. Не успяха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42250

4

Denis Rizanov

09.05 2017 в 18:14

Интересно как точно Грухдан Караджов е доставял честотна лента на Глобул?

Чрез компорта намиращ се под гърба му.
А като минаваха между капките използваха предния компорт на жена му. Врата към паралелни светове.
:)

10571

3

Hissarion

09.05 2017 в 17:09

Интересно как точно Грухдан Караджов е доставял честотна лента на Глобул? Иначе преди време бяха хванали жена му с едни далавери, но минаха между капките и той продължи да бори корупцията в парламента.