Прокуратурата поиска имунитета на кандидат-депутата, продавал сертификати

Ангел Марковски 08 ноември 2021 в 17:32 2647 0

Прокуратурата поиска от ЦИК да бъде свален имунитетът на Величко Георгиев. Кандидат-депутатът от НФСБ бе разкрит, че участва в схема за издаване на сертификати за ваксиниране. 

"В хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 02.11.2021 г. в София В. Г. е помогнал да бъде издаден Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини и така е нарушил правила, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, а именно Заповед на министъра на здравеопазването от 31.05.2021 г. В.Г. е извършил деянието по време на епидемия, свързана със смъртни случаи. В.Г. е действал в качеството на помагач като умишлено е улеснил извършването на престъплението", пишат от Софийска градска прокуратура. 

Фалшивите документи се издавали само за два дни, а на ден се издават между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар. В схемата са старша сестра в столичната 12-та поликлиника и с лична лекарка. "Бавна поръчка е 300 лв., а бърза - 450. Документите са 100% валидни, но без притежателят им да е стъпвал в лекарски кабинет", разказа Нова телевизия. 

Освен Величко Георгиев, с кандидат-депутатския си имунитет е на път да се прости и Валентин Велев, който е е кандидат от Коалицията "Патриотичен фронт", в която участват НФСБ в Сливен. Велев беше уличен в отглеждане на канабис. "Бях засял малко китки в Балкана за моя консумация, намериха ги полицаите и ги конфискуваха, това беше. Имах проблеми с кръста, за болкоуспокояващи ги ползвах. Знам, че не е законно, но като ме схване кръста по две седмици не мога да стана от леглото. Помага ми, затова го засях". Това обясни Велев пред bTV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови