Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за атентаторите от Сарафово

OFFNews 17 септември 2020 в 14:04 3594 1

Специализираната прокуратура поиска най-тежката присъда по българското законодателство - доживотен затвор без право на замяна - за ливанците Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фарах, които бяха обвинени за атентата на летището в бургаския квартал "Сарафово". 

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. При атентата загинаха българският шофьор Мустафа Кьосев, петима израелци и самият извършител, а ранени бяха близо 40 души. 

Според обвинителния акт автор на атентата е алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни. Той е действал в съучастие с ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Двамата ливанци са с австралийски и канадски паспорт. Те са обвинени задочно за тероризъм, предизвикал смъртта на мнозина. Издирват се с червена бюлетина на Интерпол.

От държавното обвинение обясниха, че са събрали достатъчно доказателства, че ливанците са действали като помагачи на физическия извършител на терористичния акт - Мохамед Хасан ел Хюсейни. 

Представени бяха и събраните по делото доказателства за връзка на Фарах и Хасан ел-Хадж с военното крило на организацията "Хизбула". Преди време и главният прокурор Иван Гешев говори за тази връзка. Според него има данни, че организацията е осигурила финансирането и логистиката на терористичния акт.

В края на август главния прокурор каза, че "за никого не е тайна, че зад този терористичен акт седи като логистика и финансиране "ХИЗБУЛА". "България не може да бъде привлечена към наказателна отговорност организация и юридическо лице. Затова към наказателна отговорност са привлечени свързани с тази организация лица, някои ги наричат част от военното крило на ХИЗБУЛА", каза още Гешев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови