Гешев: Акцията по издирването на Янек Миланов в Дупница може да продължи няколко дни

Главният прокурор обясни, че бившият гард на Галеви е задържан по друго производство

OFFNews 28 август 2020 в 11:16 5002 0

Главният прокурор Иван Гешев, който дойде в Дупница за специализирана акция заради изчезналия Янек Миланов, съобщи, че Васил Капланов-Каплата е обвиняем, но по друго производство. Капланов е последният човек, видял Янек в нощта, когато изчезна безследно. 

При специализираната акция край Дупница са задържани четирима души. Полицаи и жандармеристи с кучета претърсват нива по пътя близо до Дупница. 

"Не смятам да коментирам защо се претърсват точно тези 120 км и тази площ", каза Гешев. По думите му полицаите са подготвени да останат и няколко дни, "докато не се претърси цялата площ и не се извършат всички възможни мероприятия".

"На място са екипи от сектора за противодействие на тежките престъпления, т.е. убийствата, от Главна дирекция национална полиция, доста сериозна организация от цялата страна. Работи се включително и по претърсване на определени помещения и обекти, които са набелязани, включително паралелно започване на масирана специализирана полицейска операция на цяла Дупница по различни сегменти за противодействие на престъпността", каза главният прокурор.

Допълнително се провежда акция по досъдебно производство на Специализираната прокуратура, съвместно с ГДБОП, засягащо разпространението на наркотици.

"Ще направим всичко възможно да не се връщат т. нар. "мутренски времена". Ако някой не е разбрал, че не сме 90-те години, ще го разбере по трудния начин", заяви Гешев.

Ръководителят на държавното обвинение посочи, че не му е известно да има запитване от германската страна за отравянето на Емилиян Гебрев.

"Ако германските колеги се интересуват от нещо по международно-правното сътрудничество, ще отговаря на всички въпроси. Към този момент не ми е известно да има такова запитване", каза Гешев.

В четвъртък списание "Шпигел" разкри, че германски лекари търсят прилики между състоянието на руския опозиционер Алексей Навални и отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев преди 5 години.

За 17 септември са насрочени пледоариите по делото за атентата на летище "Сарафово", обяви още Гешев.  

"За Сарафово ще ви кажа, че на 17 септември, делото е приключило по същество на първа инстанция, предстоят пледоарии - на защитата и на прокуратурата, след което предстои присъда. Надявам се, в някаква степен да има справедливост за загиналите граждани на държавата Израел, включително и за българския гражданин. За никого не е тайна, че зад този терористичен акт стои, като логистика и финансиране според наблюдаващите прокурори и доказателствата, събрани от тях, организацията "Хизбула". Сега в България не може да бъде привлечена организация и юридическо лице. Наказателната отговорност е лична. Затова към наказателна отговорност, макар и задочно, са привлечени свързани с тази организация лица. Някои ги наричат част от военното крило на "Хизбула". Едно е сигурно, че има доказателства, че те принадлежат към "Хизбула". Повтарям, част от финансирането и логистиката за терористичния акт, поне към този момент, от това, което ми е известно от прокурорите, е свързано с тази организация. Двама човека са подсъдими. Обявени са за международно издирване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews