Прокуратурата погна за злоупотреби с европари зам.-министър на икономиката

OFFNews 17 април 2019 в 11:27 4261 0

Върховна касационна прокуратура извършва проверка по публикации в медиите за злоупотреби със средства на Европейския съюз от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, обявиха от държавното обвинение.

Разследването е заради разкритията на сайта Биволъ, че висшият чиновник си е построил частна вила с минерален басейн с пари от ЕС. 

Прокурорската проверка трябва да установи дали Манолев е извършил престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз.

На основание чл. 145 ал.1 т.1 от Закона за съдебната власт, Върховна касационна прокуратура изиска от Държавен фонд „Земеделие“, заверено копие от проекта, финансиран по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/, цитиран в публикациите – „Изграждане на жилищна сграда за гости в м.“Чинар куши“ гр. Сандански“, се казва в съобщението за започналото разследване.

В хода на проверката прокурор от Върховна касационна прокуратура ще бъдат изискани писмени обяснения от лица, имащи информация по случая, длъжностни лица от ДФЗ, работили по одобряването на заявлението за подпомагане, последващото оторизиране на плащанията, както и за спазване на задължението на бенефициента в срок от 5 години след сключване на договора да използва придобитите активи по предназначение и с оглед спазването на разпоредбата на чл. 43 ал.1 от Наредба № 30 от 11.08.2008г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР за периода 2007г. - 2013 г.

Върховна касационна прокуратура ще възложи и на органите на НАП действия по реда на ДОПК, обясниха още от държавното обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови