Прокуратурата оттегли обвиненията си срещу Цветанов за подслушванията

Текстове на Цветлин Йовчев спасяват бившият вътрешен министър

Юлиан Христов, Ива Оприкова 29 януари 2015 в 13:33 4977 15

Прокуратурата оттегли обвиненията си срещу Цветанов

Прокуратурата е оттеглила обвиненията си срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за т.нар. мобилно подслушване, научи OFFNews. Новината беше потвърдена от адвоката му Менко Менков. 

Oснование на обвинителите да оттеглят обвинението се крие в промяна на текст в НК, влязъл в сила през юли 2014 година. Промяната е направена с преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР, които са внесени с подписа на бившия министър Цветлин Йовчев и гласувани от предишния парламент.

При внасянето на обвинителния акт в Софийския градски съд на 3 февруари 2014 г. в чл. 371 в НК е записано, че "държавните служители в МВР носят отговорност за деянията си в глава "Военни престъпления", когато са извършени във военно време или в бойна обстановка или при участие в мисия или операция извън страната или във връзка с бойни действия, както и в мирно време“.

През юли „мирно време“ отпада от текста и чл. 371 от НК изглежда така: "държавните служители в МВР носят отговорност за деянията в главата "Военни престъпления", „когато са извършени във военно време или в бойна обстановка или при участие в мисия или операция извън страната или във връзка с бойни действия".

Един от наблюдаващите прокурори Чавдар Ангелов обясни, че прокуратурата не поддържа обвиненията именно заради въпросните изменения. Текстовете в Закона за МВР казват, че вменените на тримата директори на СДОТО престъпления се явяват криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисии в чужбина.

"В техния случай това не е налице, и тъй като има една императивна разпоредба в НК, според която по-благоприятният закон задължително се прилага в полза на подсъдимите, на нас не ни остава нищо друго, освен да изпълним закона и да пледираме за оправдателна присъда, обясни обвинителят.

При промени в закона съдът е длъжен да приложи най-благоприятния за подсъдимите вариант, коментират юристи.

Ексдиректорите бяха пратени на съд, защото в периода от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация, не са създали регламент за използването на специализираната мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на специални разузнавателни средства (СРС).
Срещу Цветанов има още две дела. Едното е за длъжностно присвояване на 50 000 лв., по което беше оправдан на първа инстанция. По другото - за шест отказа да приложи разрешени от съда СРС, получи 4 г. ефективен затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!