Quantcast

Прокуратурата оттегли обвиненията си срещу Цветанов за подслушванията

Текстове на Цветлин Йовчев спасяват бившият вътрешен министър

Юлиан Христов, Ива Оприкова Последна промяна на 29 януари 2015 в 13:33 4185 15

Прокуратурата оттегли обвиненията си срещу Цветанов

Прокуратурата е оттеглила обвиненията си срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за т.нар. мобилно подслушване, научи OFFNews. Новината беше потвърдена от адвоката му Менко Менков. 

Oснование на обвинителите да оттеглят обвинението се крие в промяна на текст в НК, влязъл в сила през юли 2014 година. Промяната е направена с преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР, които са внесени с подписа на бившия министър Цветлин Йовчев и гласувани от предишния парламент.

При внасянето на обвинителния акт в Софийския градски съд на 3 февруари 2014 г. в чл. 371 в НК е записано, че "държавните служители в МВР носят отговорност за деянията си в глава "Военни престъпления", когато са извършени във военно време или в бойна обстановка или при участие в мисия или операция извън страната или във връзка с бойни действия, както и в мирно време“.

През юли „мирно време“ отпада от текста и чл. 371 от НК изглежда така: "държавните служители в МВР носят отговорност за деянията в главата "Военни престъпления", „когато са извършени във военно време или в бойна обстановка или при участие в мисия или операция извън страната или във връзка с бойни действия".

Един от наблюдаващите прокурори Чавдар Ангелов обясни, че прокуратурата не поддържа обвиненията именно заради въпросните изменения. Текстовете в Закона за МВР казват, че вменените на тримата директори на СДОТО престъпления се явяват криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисии в чужбина.

"В техния случай това не е налице, и тъй като има една императивна разпоредба в НК, според която по-благоприятният закон задължително се прилага в полза на подсъдимите, на нас не ни остава нищо друго, освен да изпълним закона и да пледираме за оправдателна присъда, обясни обвинителят.

При промени в закона съдът е длъжен да приложи най-благоприятния за подсъдимите вариант, коментират юристи.

Ексдиректорите бяха пратени на съд, защото в периода от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация, не са създали регламент за използването на специализираната мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на специални разузнавателни средства (СРС).
Срещу Цветанов има още две дела. Едното е за длъжностно присвояване на 50 000 лв., по което беше оправдан на първа инстанция. По другото - за шест отказа да приложи разрешени от съда СРС, получи 4 г. ефективен затвор.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2015 в 19:19

Абе какъв ЦвЦв ви притеснява , че бил послушвал разни далавераджии. Ако беше продължило подслушването, нямаше да има КТБ и 4300 000 000 лв загуба за вложители , фирми и др. В далавераджийска България , корупцията може да се бори само с преследване .

29.01 2015 в 16:14

Жалко, много жалко...
Само как изчаках да мине доклада и хоп - невинен...

29.01 2015 в 15:50

Поне да му бяха сложили гривна

29.01 2015 в 15:37

sk - ЦЦ вече няма апартаменти. И той е беден като църковните мишки Пеевски и Тиквичка с по 7 000лева спестявания без фирми, насъбрали да взимат по 60 000 от невзети отпуски. Едни добри хора мислещи за благото на народа, ходещи с по 10 човека охрана за да не ги убият лошите чичковци, които звънят да питат охраната им къде са.

29.01 2015 в 15:31

Цветанов изцяло е зависим от ДПС. ДПС му подари два апартамента. После нещо не е слушал, а вероятно и заради цирка с газовия пистолет и Доган, ДПС му организира дела. Явно в последно време ДПС е почнало да се страхува за собственото си положение и библиотекарския кръжец в ДАНС и МВР, който е на пряко подчинение на Доган и мулти обръчите променя закона, така че да отпаднат обвиненията на Цветанов, като в замяна той служи вярно на сараите.

29.01 2015 в 15:27

да ви е..а държавата
я направо я закривайте

29.01 2015 в 15:20

Изчакаха да мине доклада на ЕК за прокоратурата /в който присъстваха и Цветанов и оня с тефтерчето/и веднега започнаха, както те /мафията/ си знаят. Нещастници!
Вижте каква абсурдна поправка са направили само заради Цвъки: "...неправомерната употреба на СРС от служители на МВР е престъпление само във военно време."

Убиха всички свидетели срещу Цвъки, промениха закона и вече е най-невинния плазмодий на света!

29.01 2015 в 14:57

Нали знаете "човек за човека е брат..."Цацаров беше назначен по разпореждане на бОрисов в първия му мандат.Та престъпниците лесно да отърват кожите,нали всичките са хората на бОрисов?Дори промяната на закона е предложена от гЕрП в края на първото им управление ,а изменението е прието от следващия парламент,когато беше правителството на оРешарски.Като ви казвам гЕрП и бсп са едно и също ,че и дпс да наредите до тях ,няма да сбъркате.С този ошашавен електорат мутрите ще ни управляват вечно...

29.01 2015 в 14:18

От начало беше ясно,че обвинението е съшито ц бели конци и след като стана ясно,че автомоболите не могат да подслушват обвинението стана глупаво i ako някой го поддържа е глупак.

29.01 2015 в 14:17

Писанчев, много ги е страх от тоя прецедент. Стане ли веднъж, горко им.