Прокуратурата обвини шефа на ГДБОП за натиск над прокурор по делото за милионите от Хемус

На Калин Стоянов е определена мярка "подписка"

OFFNews 23 декември 2021 в 11:13 2243 1

Прокуратурата обвини шефа на ГДБОП Калин Стоянов, от СРП му е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност. Определена му е мярка "подписка".

На 11.12.2021 г. след подаден сигнал от прокурори при Софийска градска прокуратура Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за опит за склоняване на длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, съобщиха от СРП. 

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина. 

В резултат на извършените действия по разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия за пране на 53 млн. лева от магистрала "Хемус" Борислав Колев - да не внася протест по определената му мярка за неотклонение „домашен арест“ и да му се разреши да пътува извън страната. Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че „слага точка на разследването“, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото. 

Скандалът между прокуратурата и МВР избухна на 11 декември. Тогава Калин Стоянов отрече обвиненията, че е притискал наблюдаващите прокурори и публично обяви, че те не се интересуват от разследването за пране на пари, за да се стигне до по-високите нива в схемата, за която е обвинен само Борислав Колев.  

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови