Прокуратурата напълно оневини Бойко Борисов за аудиозаписите

Досъдебно производство няма да има, защото липсват доказателства

Даниела Добрева 18 декември 2020 в 18:21 6589 0

Специализираната прокуратура напълно оневини премиера Бойко Борисов за намеса при решаването на проблема с "Еврохолд България" АД, проверката на евросредствата, с които журналистът Елена Йончева е направила част от филмите си за БНТ, наказателното производство срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и установи, че разговор между Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствието на бившия финансов министър Владислав Горанов, главния прокурор Иван Гешев и шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров не е имало.

Няма престъпление и по отношение на изречените в записите цинизми по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева.

Информацията от спецпрокуратурата е оправдана със сигнали от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов за записи с гласа, напомнящ много на премиерския, и заради големия обществен интерес. Аудиозаписите са от юни и даваха представа за недопустимо преплитане между бизнес, политика и съдебна власт. Веднага след скандала Борисов свика цялото си ръководство и призна за записите, но с уточнението, че са манипулирани.

В хода на проверката обяснения са дали премиерът, Владислав Горанов, зам.-председателя на КФН Мария Филипова, прокурорките Весела Стоилова и Биляна Гълъбова, Сотир Цацаров и Иван Гешев. "Изискани са множество документи и информация от различни учреждения и институции. За установяване на действителното съдържание на аудиозаписа е назначена техническа експертна справка, която установява идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала, съобщават от спецпрокуратурата. 

Какво показала проверката

"Във връзка с твърдяната намеса на министър-председателя на РБ Бойко Борисов в дейността на АДФИ и КФН по отношение на дружеството „Еврохолд България” АД и неправомерни действия от страна на тези органи спрямо дружеството, не са установени данни за упражнено влияние или въздействие върху представител на посочените две институции.

В противоречие със заявеното в записа и в сигнала се констатира, че АДФИ не е извършвала финансова инспекция на „Еврохолд България“ АД за периода от 2018 г. до август 2020 г.

През април 2019 г. от КФН е извършена проверка на „Еврохолд България” АД за спазването на Закона за публично предлагане на ценни книжа, Закона за Комисията за финансов надзор и другите нормативни актове по прилагането им. Проверката е била насочена към анализиране на финансовото състояние на дружеството във връзка с изразено намерение на същото да придобие активите на „ЧЕЗ Разпределение България” АД и „ЧЕЗ Електро България” АД. Предметът на сделката налагал да се установи дали „Еврохолд България” АД има необходимия финансов ресурс не само да заплати цената по сделката, но и да поддържа адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор в Република България", се казва в съобщението на прокуратурата.

"Не е установено каквото и да било въздействие от страна на министър-председателя Бойко Борисов във връзка с наказателното производство срещу Александър Манолев. Събраните данни сочат, че наблюдаващите прокурори са изпълнявали задълженията си по НПК и са вземали решения съгласно вътрешното си убеждение, въз основа на доказателствата по делото, като не им е оказвано каквото и да било влияние в тази връзка", декларират от прокуратурата.

Обвиненията срещу Манолев бяха за злоупотреба със служебното си положение като зам.-министър на икономиката и член на УС на ДФ „Земеделие“ при наблюдение по осъществен проект по европейска програма „Жилищна сграда – къща за гости“ в Сандански. Проектът е осъществен от свързано с него лице.

В началото на октомври КПКОНПИ установи конфликт на интереси при Манолев и го глоби с 10 000 лв. Прокуратурата обаче внесе в съда обвинителен акт срещу бившия зам.-министър на икономиката. А ВАС потвърди конфликта на интереси.

В записите се чуваше за това, че той ще бъде ударен. "Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска, утре обвинение и ще го съсипем. Аз го предупредих. Аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева. Един няма да пощадя от наште", казва гласът, напомнящ този на Борисов.

"Установено е по преписката, че не са налице данни за разпореждане от страна на Бойко Борисов, в качеството му на министър–председател, за извършване на проверка по отношение на Елена Йончева и свързани с нея лица във връзка с усвояването на средства от ЕС по оперативни програми. Доколкото са били извършвани проверки от страна на ДФЗ и други компетентни органи, то същите са били регламентирани, в съответствие със законовите правомощия на проверяващите, като липсват данни за инициатива или намеса на други длъжностни лица", обявяват от прокуратурата.

По отношение на твърденията в сигнала за коментар по адрес на председателя на Народното събрание, не се установени данни за извършено престъпление от общ характер.

Не се установява да е провеждан визираният в сигналите разговор между министър-председателя на РБ Бойко Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

След анализ на събраните в хода на проверката материали наблюдаващият прокурор е достигнал до извода, че липсва състав за престъпление от общ характер. Поради това отказва да образува досъдебно производство. 

Записите

Първият аудиозапис излезе в началото на юни. От Софийската градска прокуратура обявиха, че ще разследват дали не става дума за незаконно подслушване. В записа се чуваше мъжки глас, който отправяше вулгарни обиди по адрес на Цвета Караянчева и се обсъждаха теми като обвинение по случая с къщите за гости, както и проверката на КФН срещу "Еврохолд България" АД. "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене", казва гласът от записите.

В края на юни бял свят видяха още два записа, в които ставаше дума за подкрепа на "Корнела и Радев". В записа за Радев се казваше, че "трябва да му се подиграваме, да изглежда смешен". Чува се и нещо по повод на "Валентин Василиевич", а малко след това на разпит е привикан бившият шеф на "Лукойл" Валентин Златев.

В края на юли беше огласен последният запис, в който гласът, напомнящ този на Борисов, се обръща към "Томислав". Двамата коментират Радев, като първият мъж отбелязва, че "акъл се набива, Томиславе, на умен човек", след което следва вулгарен израз.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!